Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

Obyvatelia mesta Nagasaki a ostatní Japonci si v sobotu pripomínajú 69. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

09.08.2014 10:28
debata (20)

Mesto bolo terčom jadrového útoku USA tri dni po Hirošime. Pôvodným cieľom bomby s názvom Fat Man (Tlsťoch) bolo mesto Kokura, kým Nagasaki iba náhradným. Keď však stroj s náložou priletel ku Kokure, mesto zahaľovali mraky. Pre nedostatok paliva nemohol čakať na zlepšenie počasia a zamieril preto k Nagasaki. Po 43-sekundovom páde bomba explodovala takmer 500 metrov nad mestom. Odhaduje sa, že výbuch vyvolal teplotu 3 900 stupňov Celzia a tlakovú vlnu s rýchlosťou viac ako tisíc kilometrov za hodinu. Na mieste zomrelo najmenej 40-tisíc ľudí, celkový počet obetí sa odhaľuje na dvojnásobok. Japonci dodnes používajú vyraz „šťastie z Kokury“ pri situáciách, keď sa vyhnú veľkému nebezpečenstvu.

Spojené štáty deklarovali, že cieľom ich konania bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA. Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa vojna definitívne skončila. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrových útokov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová bomba #Nagasaki #druhá svetová vojna