Nigéria má 9 prípadov eboly, vyhlásila stav ohrozenia

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan v piatok vyhlásil v krajine stav ohrozenia v súvislosti s epidémiou eboly, ktorá sa podľa údajov ministerstva zdravotníctva na nigérijskom území potvrdila u najmenej deviatich ľudí.

09.08.2014 11:20
Sierra Leone, ebola Foto: ,
Lekári v Sierre Leone, ktorí sa starajú o chorých na ebolu.
debata

Prezidentská kancelária zverejnila vyhlásenie, kde Jonathan vyzýva na využitie všetkých dostupných prostriedkov pre „účinné zvládnutie hrozby v súlade s medzinárodnými protokolmi a najlepšími postupmi“. Hlava najľudnatejšej africkej krajiny zároveň žiada verejnosť, aby „sa zdržala rozširovania nepravdivých informácií o ebole, ktoré môžu viesť k masovej hystérii, panike a uvedenia do omylu, vrátane neoverených rád týkajúcich sa prevencie, liečby a šírenia vírusu“.

Nigéria eviduje zatiaľ iba dva prípady, keď nakazení vírusu podľahli. Prvým bol muž s dvojakým libérijsko-americkým občianstvom, ktorý priletel do Lagosu s Libérie, a zdravotná sestra, ktorá ho ošetrovala. Prezident uvoľnil na boj proti nákaze 1,9 miliardy nairov (8,8 mil. eur).

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok vyhlásila v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike medzinárodný stav ohrozenia. Podľa údajov organizácie si vírus do pondelka vyžiadal najmenej 932 úmrtí, a to predovšetkým v Libérii, Guinei a Sierre Leone.

debata chyba
Viac na túto tému: #ebola