Izrael pokračuje s údermi v Pásme Gazy, Hamas odpaľuje rakety

Izraelské letectvo podniklo v sobotu vyše 30 úderov v Pásme Gazy. Zahynulo pri nich najmenej päť Palestínčanov, informovala palestínska agentúra Maan.

09.08.2014 12:46
Palestína, Gaza Foto: ,
Raketová paľba v Gaze znela až do vyhlásenia trojdňového prímeria. Boje sa opäť obnovili aj po jeho skončení.
debata (21)

Počas noci bola situácia pomerne pokojná, okolo siedmej hodiny ráno miestneho času ale opäť začali na územie židovského štátu dopadať rakety vypálené palestínskymi radikálmi. Trojdňové prímerie medzi oboma stranami sa skončilo v piatok ráno a zatiaľ sa ho nedarí obnoviť.

Podľa Palestínčanov zasiahli Izraelčania počas noci okrem iného dve mešity, niekoľko výcvikových stredísk, skladísk a zničili tiež tri domy. V troskách jednej z mešít našli tri mŕtve telá. Obeťou náletu sa údajne stal aj vysoko postavený predstaviteľ hnutia Hamas Muáz Zajd, uviedli palestínski zdravotníci. Ďalší dvaja ľudia zahynuli, keď bola pri nálete zasiahnutá motorka, na ktorej cestovali. Izraelská armáda ciele náletov nespresnila.

V Egypte, ktorý funguje ako sprostredkovateľ rokovaní medzi oboma znepriatelenými stranami, aj naďalej zostáva palestínska delegácia a snaží sa pokročiť v rokovaniach o prímerí. Izraelčania už v piatok ráno odišli domov s tým, že nebudú konať, keď „sú pod paľbou“.

Počas troch dní sa v Egypte vyjednávalo o predĺžení pokoja zbraní, avšak bez úspechu. Ani jedna zo strán neustúpila zo svojich požiadaviek. V prípade Hamasu je to otvorenie priechodov a z dlhodobejšieho hľadiska zrušenie blokády Pásma Gazy, ktorá trvá od roku 2007. Hlavnou izraelskou požiadavkou je odzbrojenie Hamasu a demilitarizácia Pásma Gazy.

Trojdňové prímerie vypršalo v piatok o 7:00 SELČ a palestínski radikáli už chvíľu predtým odpálili na územie židovského štátu prvé rakety. Izrael následne reagoval obnovením leteckých úderov na Pásmo Gazy.

V arabských médiách sa objavili informácie, že palestínska delegácia je pripravená súhlasiť s ďalším 72-hodinovým prímerím. Ide vraj však len o aktivitu zo strany umiernených Palestínčanov z hnutia Fatah a radikáli z hnutia Hamas, ktorí kontrolujú Gazu, tomu nie sú naklonení.

Situácia začína byť stále napnutejšie aj na Západnom brehu Jordánu. Pri strete s izraelskými vojakmi neďaleko Hebronu bol v noci na sobotu zabitý 43-ročný Palestínčan. Smrteľné zranenia utrpel v piatok pri proteste neďaleko Ramalláhu aj 22-ročný palestínsky mladík.

Konflikt, ktorý pôvodne začal 8. júla, si vyžiadal takmer 1 900 mŕtvych Palestínčanov, a na strane Izraela skoro 70 obetí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Izreal #Pásmo Gazy