Vojna na Ukrajine prináša smrť i bohatstvo

Teraz poviem niečo, čo všetci vedia, ale boja sa to povedať: predlžovanie antiteroristickej operácie rovnako ako smrť desiatok až stoviek vojakov je v prvom rade výsledkom rúk oligarchov, vyhlásil nedávno Igor Mosijčuk, hovorca práporu Azov, ktorý je súčasťou tzv. národnej gardy.

10.08.2014 12:00
debata (197)
Marina Barsukovová komunikuje z okna bytu v... Foto: SITA/AP
Ukrajina, dom, zrúcanina, obyvateľka, delostreľba, streľba Marina Barsukovová komunikuje z okna bytu v dome, ktorý v noci na piatok zasiahli delostrelecké granáty provládnych síl.

Z vojny si urobili obchod a podlé kšeftovanie založili na krvi, ktorú prelievajú naši vlastenci brániaci územnú celistvosť krajiny," vyhlásil Mosijčuk pred novinármi. Poslanec parlamentu Oleg Ľaško, ktorý je zase z práporu Šachťorsk a ktorý by vraj najradšej vystrieľal všetkých Rusov na východe Ukrajiny, išiel ešte ďalej, keď konkretizoval obvinenie dnepropetrovského gubernátora a miliardára Igora Kolomojského.

„Kolomojskij predáva jednu nepriestrelnú vestu za 19-tisíc hrivien (vyše 1 117 eur) a ja ich za rovnakú sumu kúpim tri až štyri. Kolomojského firmy predávajú armáde liter nafty za 30 hrivien (skoro 1,8 eura). Hociktorý hlupák môže predať nepriestrelnú vestu za 20-tisíc hrivien, ale ty ju daruj, ak máš peniaze, a nezarábaj na štáte a armáde,“ vmietol poslanec, ultranacionalista s kriminálnou minulosťou Ľaško oligarchovi do tváre.

Spomínané vyjadrenia podľa pozorovateľov len potvrdzujú, že medzi ukrajinskými politikmi a oligarchami rastie napätie. Jeho výsledkom je aj reakcia Borisa Filatova, pomocníka dnepropetrovského gubernátora, ktorý citovaný médiami vyhlásil, že sa zastavuje financovanie práporov Azov a Šachťorsk.

Pritom práve tzv. národná garda má na svedomí čoraz viac strát na ľudských životoch v občianskej vojne. Tvoria ju prevažne ideovo i finančne motivovaní rusofóbni dobrovoľníci, členovia a prívrženci ultranacionalis­tického Pravého sektora. Ešte vo februári stáli v Kyjeve na barikádach a boli hybnou silou vládneho prevratu. K nim treba ešte prirátať samostatné jednotky síl osobitného určenia ministerstva vnútra a tajné služby SBU, ktoré tvoria vycvičení a služobne motivovaní profesionáli.

Na ich financovanie však treba veľa peňazí. Nielen od oligarchickej skupiny gubernátora Kolomojského. Podľa dostupných informácií minimálny mesačný žold radového gardistu je tisíc a viac dolárov. Podľa Olega Soskina, riaditeľa ukrajinského Ústavu transformácie spoločnosti, potreba financovania gardistov bude narastať.

„Do vrecka budú musieť siahnuť napokon aj ďalší miliardári. Kyjev zatiaľ nezískal peniaze Kučmovho zaťa Pinčuka (v roku 2013 bol 6. najbohatším Ukrajincom), Achmetova, Ževaga a bratov Burjakovcov. Sú to všetko priatelia prezidenta Porošenka a budú musieť skôr či neskôr financovať ukrajinskú armádu,“ myslí si Soskin. Podľa neho chýbajúca jednota velenia tzv. národnej gardy a armády v rámci antiteroristickej operácie vedie k porážke v boji proti jednotkám samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a demoralizuje armádu. Neprekvapuje preto, že v snahe vyhnúť sa tretej vlne mobilizácie sú povolanci nútení zaplatiť „všimné“ od 10-tisíc hrivien (necelých 600 eur) do 20-tisíc (viac ako 1 170 eur).

„Celá revolúcia je chaotická. Mala viaceré centrá riadenia. V čase, keď opozícia v parlamente hovorila o potrebe rokovať s Janukovyčom, opozícia na uliciach tvrdila opak. Útočila na parlament, prezidentský úrad, vyvolávala ozbrojené konflikty. V súčasnosti sa posilňujú prápory dobrovoľníkov, ktoré fungujú nezávisle od armády. A tak vzniká čoraz väčšia konkurencia medzi rôznymi vojenskými zložkami,“ upozornil ukrajinský politológ Oleg Soskin, citovaný aj portálom Izvestia.ru.

Dianie súvisiace s vývojom na Ukrajine

  • Podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka kabinet v piatok navrhol uvaliť sankcie na 172 ruských občanov a ďalšie krajiny, ako aj na 65 ruských firiem, ktoré „financujú terorizmus“. Podľa Jaceňuka sankcie môžu zastaviť aj „všetky typy tranzitov od preletov lietadiel až po prepravu nerastných zdrojov“, teda aj ruského plynu do Európy.
  • Vláda v Kyjeve oznámila, že aj naďalej platí prímerie v oblasti pádu malajzijského lietadla, čo je však v rozpore s predchádzajúcim vyhlásením o obnovení bojov.
  • Odporcovia kyjevskej vlády zasiahli ukrajinský vrtuľník Mi-8. Stroj núdzovo pristál a trojčlenná posádka utrpela zranenia. Povstalci najnovšie zostrelili nad mestom Jenakijevo aj stíhačku MiG-29. Posádka sa katapultovala, ale skončila v zajatí.
  • Kanada poskytne pomoc Ukrajine. Dostane napríklad helmy, ochranné okuliare, nepriestrelné vesty, balíčky prvej pomoci, stany a spacie vaky.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #vojna #biznis #oligarchovia #Ukrajina #kríza na Ukrajine