Iracký utečenec: To nie je kríza, ale katastrofa

Čo je horšie: utiecť v úplnom zúfalstve, aby ste si zachránili život, alebo vidieť, ako ostatní ľudia umierajú kvôli nedostatku jedla a vody? Na túto otázku sa nedá odpovedať. Je totiž ťažké si predstaviť takmer všetko, čím si za posledné týždne museli prejsť tisícky členov náboženskej sekty jezídov žijúcich v Iraku, ktorí pred islamistami utiekli do odľahlých horských oblastí.

11.08.2014 17:17
Irak, jezídovia, utečenci, Sýria, Foto: ,
Irackí utečenci náboženskej sekty jezídov pri iracko-sýrskych hraniciach.
debata (16)

„Na vlastné oči som videl, ako psy požierajú mŕtve ľudské telá,“ povedal CNN Tárik, jeden z jezídov, ktorému sa podarilo prežiť. „To nie je kríza, to je katastrofa,“ dodal.

Nočná mora tridsaťtriročného Tárika sa začala v jeho rodnej dedine Tal Banát-Sindžár v nedeľu 3. augusta o deviatej hodine ráno, keď im začali volať z okolitých dedín s tým, že sa k nim blížia islamisti.

Výzva od islamistov: Islam alebo smrť

Mali pred sebou jednoduchú voľbu: zostať, konvertovať na islam a stať sa jedným z príslušníkov Islamského štátu, alebo zostať a riskovať smrť alebo väzenie, čo Tárik vedel, že by sa stalo rodine, ktorú tvorí jeden muž, tri ženy a štyri deti. Alebo tu bola ešte ďalšia možnosť: utiecť a dúfať, že nájdu miesto, kde budú môcť žiť v bezpečí, alebo sa aspoň vyhnúť vyčíňaniu islamistov. Viac ako 300 rodín jezídov – a Tárik bol medzi nimi – si vybrala práve túto tretiu možnosť.

Ich prvým útočiskom sa stali ruiny opustenej starej dediny, ktorú v minulosti využívali pri strážení dobytka a oviec na pastve. Vyslanec islamistov ich však dostihol a odovzdal im odkaz: buď prestúpite do poludnia nasledujúceho dňa na islam alebo zomriete.

Tárik a jeho susedia tak začali opäť utekať, tentoraz na horu Sindžár. Po kľukatej päťkilometrovej ceste sa dostali až na vrchol pustého pahorku. Stovky jezídov zo svojich domovov utiekli len v tom, čo práve mali na sebe, a s kusom chleba v rukách. Islamisti medzitým obsadili všetky cesty vedúce na horu a zabránili im tak, aby sa dostali k nejakej potrave. „V jednej chvíli sa 15 ľudí delilo o necelých šesť litrov vody,“ povedal Tárik. „Nemali sme vôbec nič,“ dodal.

Ľudia padali na zem vysilením z hladu

Ak jezídov nezabili islamskí bojovníci, ich obliehanie sa o to postaralo. Jedným z mŕtvych utečencov bol aj Tárikov osemdesiatročný otec. Zomrel dva dni po tom, čo sa spolu s ostatnými snažil prežiť v extrémnych horúčavách na vrcholku hory bez akéhokoľvek jedla či vody. A nebol sám. Ako Tárik uviedol, napočítal 500 až 1 000 mŕtvych tiel, z milovaných ľudí sa tak v jednej chvíli stala potrava pre hladné psy. „Videl som, ako ľudia padajú na zem vysilením z hladu,“ povedal iracký utečenec.

Tarikovi sa podarilo prežiť. Bojovníkom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú USA považujú za teroristickú organizáciu, teraz však majú rovnakého nepriateľa, ktorým je Islamský štát, sa v jednej chvíli podarilo obliehanie hory prelomiť a časť jezídov sa dostala preč.

Ak nedostanú jedlo včas, zomrú

Dostali sa do severného Iraku, cez hranice do Sýrie, a potom zase späť. Zatiaľ poslednou zastávkou na ich ceste sa stala dedina v provincii Dahuk v irackom Kurdistane, o ktorej Tárik hovorí, že leží „uprostred ničoho“. Aj keď sa teraz cíti bezpečne, nebezpečenstvo nezmizlo, islamisti pokračujú v ťažení.

Tisíce príslušníkov náboženskej sekty jezídov navyše naďalej nemá prístup k jedlu či vode. „V odľahlých horských oblastiach je stále uväznených viac ako 20-tisíc rodín,“ uviedol Tárik. „Ak sa k nim nedostane jedlo či voda včas, hrozí im smrť,“ uzavrel.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #jezídovia