Pápež vyzval na mierový dialóg medzi oboma Kóreami

Pápež František vyzval Severnú a Južnú Kóreu, aby upustili od demonštrácie sily a prostredníctvom dialógu sa usilovali o mier na Kórejskom polostrove.

14.08.2014 07:23 , aktualizované: 16:43
pápež, Kórea Foto: ,
Pápež vo štvrtok pricestoval do Soulu.
debata (2)

Pápež sa tak vyjadril na úvod svojej päťdňovej návštevy Južnej Kórey. V prejave, ktorý predniesol v prítomnosti juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, tiež zdôraznil, že mier vyžaduje schopnosť odpustenia a vzájomný rešpekt. Je potrebné podporiť diplomaciu, aby dialóg nahradil „vzájomné obviňovanie, zbytočnú kritiku a prejavy sily“, povedal pápež.

Komunistická KĽDR pravidelne využíva významné udalosti v Južnej Kórei, aby o sebe dala vedieť. Len krátko pred pápežovým príletom do Soulu severokórejská armáda otestovala päť rakiet krátkeho doletu, ktoré odpálila do mora.

Počas svojej tretej zahraničnej návštevy a vôbec prvej ázijskej cesty pápež František v Južnej Kórei okrem iného navštívi festival katolíckej mládeže a v sobotu v Soule blahorečí 124 juhokórejských mučeníkov. Bude tiež slúžiť omšu za mier na rozdelenom polostrove. Ide o prvú návštevu hlavy rímskokatolíckej cirkvi v Južnej Kórei po 25 rokoch. V krajine sa ku katolíckej viere hlási približne päť miliónov ľudí.

Pápež poslal pozdrav čínskemu prezidentovi i Kiskovi

Keď lietadlo s pápežom na ceste do Južnej Kórey prelietalo nad Čínou, zaslal František pozdravný telegram čínskemu prezidentovi Si Ťia-pchingovi a čínskemu ľudu.

To síce robieva pravidelne, keď sa ocitne vo vzdušnom priestore cudzej krajiny, v tomto prípade sa ale s napätím očakávalo, čo pápež odkáže, pretože čínsky režim miestnym približne 12 miliónom katolíkov zakazuje uznávať pápežovu autoritu a nemá s Vatikánom ustanovené oficiálne vzťahy.

„Pri príležitosti vstupu do čínskeho vzdušného priestoru, vyjadrujem najvrelejšie priania vašej excelencii a vašim spoluobčanom a dávam Božie požehnanie mieru a blahobytu krajiny,“ uviedol pápež v telegrame.

Už samotný fakt, že mohol pápež vstúpiť do čínskeho vzdušného priestoru, je podľa agentúry Reuters vnímané ako pozitívne, hoci je to len malý krok k zlepšeniu vzťahov medzi Vatikánom a Pekingom.

František pozdravil v stredu aj prezidenta Andreja Kisku, keď letel nad územím Slovenska.

Reuters však súčasne upozornila na pesimistickejšie správy, podľa ktorých niektorým Číňanom nebolo dovolené odcestovať do Južnej Kórey na stretnutie s pápežom. Takmer polovica z viac ako stovky Číňanov, ktorí sa plánovali na festivale zúčastniť, na akciu nemôžu prísť „kvôli komplikovanej situácii v Číne“, spresnil hovorca výboru pre pápežovu návštevu v Kórei. Podľa ďalšieho z organizátorov návštevy boli niektorí z čínskych veriacich, ktorí sa chystali do Južnej Kórey, zatknutí.

Pápež urobil výnimku a bude rečniť v angličtine

Svoj štvrtkový prejav v Soule predniesol pápež v angličtine, čo bolo prvýkrát od jeho nástupu do úradu. Hlava rímskokatolíckej cirkvi spravidla hovorí po taliansky a rodnou španielčinou. S ohľadom na ázijské publikum však vraj v Južnej Kórei prednesie minimálne štyri príhovory po anglicky.

Po prílete do Soulu sa pápež okrem najvyšších juhokórejských predstaviteľov stretol aj s príbuznými obetí aprílového nešťastia, kedy sa potopil trajekt so stredoškolákmi, a s potomkami juhokórejských mučeníkov, ktorých sa chystá v sobotu blahorečiť.

Juhokórejské médiá si tiež obsiahlo všímali, že pápež si pre dopravu po zvolil skromný automobil Kia Soul. V Južnej Kórei je spoločnosť posadnutá honbou za úspechom a je tam zvykom ukazovať na verejnosti bohatstvo a spoločenské postavenie.

Pápež František však vraj špeciálne žiadal juhokórejské úrady, aby mu bolo poskytnuté to najmenšie auto miestnej výroby. Model Soul je druhý najmenší automobil značky Kia. František už skôr odmietol nepriestrelný papamobil, v ktorých sa na zahraničných cestách vozili jeho predchodcovia. Apeloval tiež na kňazov, aby jazdili v lacných autách, pripomenula agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Južná Kórea