Kyjev schválil protiruské sankcie

Ukrajinský parlament voštvrtok schválil v záverečnom čítaní návrh zákona o zavedení sankcií proti ruským spoločnostiam a predstaviteľom podporujúcim proruských separatistov na východe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.08.2014 12:54 , aktualizované: 19:08
debata (73)

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ešte minulý týždeň uviedol, že sankcie by sa mohli zaviesť voči 172 občanom Ruska a iných krajín a voči 65 ruským firmám. Zároveň vtedy pripustil, že navrhované opatrenia môžu zasiahnuť aj export plynu z Ruska do Európy.

Ako ďalej uviedol minulý týždeň, sankcie v podobe zmrazenia účtov alebo zákazu vstupu na územie pokryjú všetky oblasti vzťahov s východným susedom, od obchodu a podnikania po kultúru a cestovný ruch. Počíta sa tiež so zákazom prepravy ruských tovarov cez Ukrajinu a jej vzdušný priestor.

Mená jednotlivcov a firiem, ktorých sa budú sankcie týkať, Kyjev zverejní až po tom, ako zákon podpíše ukrajinský prezident Petro Porošenko. V stredu ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz uviedla, že sankcie sa nemusia nevyhnutne dotknúť aj ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Naftogaz však európskym firmám, ktoré dovážajú ruský plyn, odporučil, aby uvažovali o revízii kontraktov s Gazpromom a nakupovali ruský plyn na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožňuje, aby si zariadenia na tranzit plynu prenajali spoločné podniky s účasťou európskych alebo amerických firiem. Ukrajina si ponechá 51-percentný podiel a zahraničným partnerom ponúkne 49-percentný podiel v spoločných podnikoch, ktoré by riadili aj sieť tranzitných plynovodov aj podzemné zásobníky.

Ukrajina zaviedla sankcie proti ruským aerolíniám

Ukrajina vo štvrtok zaviedla sankcie proti hlavným ruským leteckým spoločnostiam, ktoré využívajú na tranzit ukrajinský vzdušný priestor. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo dopravy. Letecké spoločnosti Aeroflot a Transaero musia odteraz žiadať o osobitné povolenie pre každý jednotlivý prelet. Sankcie nadobúdajú účinnosť vo štvrtok večer.

„Špeciálny režim“ ukrajinských úradov zasiahne spoje ruských leteckých spoločností do Bulharska, Izraela, Turecka, Egypta a Grécka, uviedlo ukrajinské ministerstvo. Krok zdôvodnilo tým, že ruské aerolinky porušujú letové predpisy pri využívaní koridory nad anektovaným Krymom.

Ich využívanie podľa ukrajinského ministerstva reguluje Kyjev, ktorý vzdušný priestor nad Krymom formálne pre letový priestor uzavrel. Rusko ho ale po okupácii polostrova voľne využíva. Tento fakt podľa ukrajinskej vlády spochybňuje úroveň letovej bezpečnosti ruských spoločností, a preto je nevyhnutné ich prelety cez Ukrajinu podriadiť špeciálnemu režimu.

Podľa vedenia Aeroflotu, najväčšej ruskej leteckej spoločnosti, už oficiálne upovedomenie o faktickom zákaze preletov cez Ukrajinu do Moskvy prišlo. Následky ale údajne dramatické nebudú, pretože aerolinky už od polovice júla letecké koridory vedúce cez Ukrajinu nevyužívajú.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina #kríza na Ukrajine