Putin oznámil rozmiestnenie vojsk na Kryme

Rusko urobí všetko pre to, aby zastavilo krviprelievanie na východnej Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin to vo štvrtok vyhlásil počas návštevy anektovaného ukrajinského polostrova Krym.

14.08.2014 14:17
Krym, Putin Foto: ,
Ruský prezident Putin reční pred zástupcami Krymského parlamentu v budove sanatória Mria asi 30 km od Jalty.
debata (188)

Podľa agentúry Reuters vyhlásil, že Rusi sa musia „zmobilizovať“ v prospech svojej vlasti a nie pre konflikt s okolitým svetom. Oznámil tiež rozmiestnenie vojakov na Kryme, kde už sídli ruská Čiernomorská flotila.

„Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa tento konflikt skončil čo najskôr, aby sme zastavili krviprelievanie na Ukrajine,“ podotkol Putin k udalostiam na východnej Ukrajine, kde ukrajinská armáda bojuje proti proruským separatistom.

„Musíme rozvážne, dôstojne a účinne pracovať na budovaní našej krajiny, nie na tom, aby sme ju odrezali od okolitého sveta,“ vyhlásil. „Musíme sa zjednotiť a mobilizovať, ale nie pre vojnu či iný druh stretu, ale pre tvrdú prácu v mene Ruska,“ dodal.

Krym podľa Putinovho názoru môže pomôcť k uzdraveniu Ruska po dramatickom rozkole, ktorý v 20. storočí utrpelo, lebo je (Krym) zjednocujúcim prvkom.

Moskva by mala platby za strategické suroviny žiadať v rubľoch

Vyjadril sa aj k téme ruského plynu a ropy. Podľa neho by krajina mala v celosvetovom meradle v budúcnosti vyžadovať platby za tieto strategické suroviny v rubľoch, pretože monopolné platby v dolároch v energetickom sektore poškodzujú ruskú ekonomiku. „Mali by sme konať opatrne. V súčasnej dobe sa pokúšame dohodnúť s niektorými krajinami na obchodovaní v národných menách,“ povedal k otázke platieb v rubľoch.

Putin oznámil, že na Kryme bude rozmiestnená vojenská operačná skupina a že už podpísal príslušné zriaďovacie listiny. „Ministerstvo obrany pripravilo program vzniku a rozvoja vojenských síl na Kryme. Tento program som schválil,“ povedal šéf Kremľa. Dodal, že to nebude drahé a že vojenská prítomnosť na polostrove nebude príliš veľká.

Vladimir Putin končí dvojdňovú návštevu Krymu. V stredu tu viedol schôdzu prezidentskej Bezpečnostnej rady a rokoval so šéfmi ruskej správy polostrova a prístavu Sevastopoľ. Vo štvrtok usporiadal veľké zasadnutie vlády za účasti federálnych poslancov a senátorov, ktorého hlavnou témou bola Ukrajina.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym