Fínsky prezident navštívi Putina, chce hovoriť aj o Ukrajine

Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatok pricestuje do čiernomorského strediska Soči, kde by mal s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom prerokovať bilaterálne záležitosti, ale aj pokračujúcu krízu na Ukrajine.

14.08.2014 14:45
Sauli Niinistö Foto: ,
Fínsky prezident Sauli Niinistö.
debata (15)

Prezidentská kancelária v Helsinkách vo štvrtok vyhlásila, že stretnutie bude zamerané práve na Ukrajinu, zatiaľ čo podľa nemenovaného zdroja z Kremľa bude hlavným predmetom obchod a nie je možné očakávať žiadny prelom v ukrajinskej kríze, keďže Niinistö neplní úlohu prostredníka medzi Západom a Ruskom.

Jeho slová následne potvrdil aj samotný fínsky prezident, ktorý sa podľa vlastných slov snaží otvoriť „komunikačné kanály“, nechce „sa však prezentovať ako nejaký veľký mierový sprostredkovateľ“.

Vzhľadom na zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a zvyškom Európy v súvislosti s dianím na Ukrajine sa Putin od februárových olympijských hier na ruskej pôde bilaterálne nestretol so žiadnym z vysokých predstaviteľov EÚ. Podľa zdroja z Kremľa sa rokovanie v Soči, kde má Putin svoju letnú rezidenciu, uskutoční na základe minulotýždňovej požiadavky Fínska.

Rusko je totiž pre Fínov tretím najväčším vývozným trhom a obzvlášť výrazne tak pociťujú obchodné embargá uvalené Moskvou v reakcii na sankcie zo strany EÚ. Fínske podniky boli pritom doteraz významnými dodávateľmi mlieka a mliečnych výrobkov pre ruské supermarkety.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #Vladimir Putin #Ukrajina #Sauli Niinistö