V Nigérii je už 11 prípadov nakazených vírusom ebola

Nigérijské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok podľa agentúry Reuters potvrdilo vo svojej krajine celkovo 11 prípadov nákazy smrteľne nebezpečným vírusom ebola. Ide o výrazný nárast, až do 20. júla tu nebola táto choroba vôbec zaznamenaná. Epidémia eboly, ktorá sužuje najmä západoafrické štáty Libériu, Guineu a Sierra Leone, si od marca vyžiadala už 1069 životov.

14.08.2014 15:15 , aktualizované: 20:35
Ebola, Libéria, lekári, vírus Foto: ,
Zdravotnícky personál v Libérii, ktorý sa stará o nakazených ebolou.
debata

Ebola sa do Nigérie, najľudnatejšej africkej krajiny, dostala na konci júla, keď tam z Libérie pricestoval jeden z nakazených Patrick Sawyer. Zomrel tu o niekoľko dní neskôr v nemocnici v meste Lagos. Podľa svojej manželky nedôveroval zdravotníckemu systému Libérie a dúfal, že ho v Nigérii vyliečia, napísal server premiumtimesng.com. Na internete ho teraz niektorí Afričania, zvlášť Nigérijčana, nazývajú „biologickým teroristom“.

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan podľa serveru premiumtimesng.com označil Sawyerov čin už skôr za šialený. „Sawyer zavliekol ebolu do Nigérie; jeho sestra na ebolu zomrela (…) Jeho krajina ho požiadala, aby neopúšťal štáť (…) Ale ten šialený muž sa rozhodol odísť a pricestoval sem,“ konštatoval podľa uvedeného servera Jonathan.

Chorobou sa v Nigérii nakazili osoby, ktoré sa Sawyerom boli v kontakte, napríklad zdravotná sestra, ktorá ho počas hospitalizácie v nemocnici ošetrovala.

Pre ebolu vyhlásila stav ohrozenia aj Guinea

Guinea postihnutá epidémiou eboly v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia po tom, ako nákaze v krajine od marca podľahlo takmer 380 pacientov.

Podľa predsedu osobitnej vládnej komisie Aboubacara Sidikiho Diakitého vyslali vozidlá „plné zdravotníkov a zdravotníckeho materiálu“ na hranice s Libériou a Sierrou Leone, kde čaká na povolenie vstupu až 3-tisíc ľudí.

Vláda pritom tvrdí, že smrtiaci vírus je už v Guinei pod kontrolou a pribúda čoraz menej nových prípadov, je však potrebné prijať opatrenia zamedzujúce prenosu cez hranice.

Experimentálny liek ZMapp proti ebole použijú aj v Afrike

Experimentálny liek ZMapp, ktorý bol sprístupnený na liečbu infikovaných smrtiacim vírusom ebola, teraz prvýkrát aplikujú aj na pacientov v Afrike.

Do Libérie priviezli v stredu večer niekoľko škatúľ tohto oficiálne doteraz neschváleného preparátu zo Spojených štátov. Vzhľadom na pomerne malé množstvo lieku nebude zatiaľ použitý plošne, prednostne ho dostanú nakazení zdravotníci, uviedla vo štvrtok s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva Libérie agentúra DPA.

Experimentálny liek ZMapp dostali už skôr dvaja nakazení Američania Kent Brantly a Nancy Writebolová, ktorí sa podľa všetkého zotavujú. Nedá sa ale s istotou povedať, či je to práve vďaka tomuto lieku. Liečbu prostriedkom ZMapp údajne podstúpil aj španielsky duchovný Miguel Pajares, ktorý ale v utorok v Madride zomrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #ebola #Libéria #Guinea