Iracký premiér rezignoval, podporil svojho nástupcu

Iracký premiér Núrí Málikí vo štvrtok oznámil v televíznom prejave svoju rezignáciu a vyslovil podporu Hajdarovi Abádímu, ktorého prezident Fuád Musúm poveril zostavením novej vlády.

14.08.2014 16:40 , aktualizované: 22:30
debata (9)

Málikí stojí na čele koalície, ktorá zvíťazila v aprílových voľbách. Doteraz bol presvedčený, že jedine on mal byť poverený zostavením kabinetu. V Iraku i v zahraničí však v poslednom čase rástla kritika Málikího politiky voči sunnitom. Aj časť šiítskej komunity, ku ktorej Málikí patrí, si myslí, že práve to doviedlo Irak k súčasnej kríze.

Málikí zrejme prišiel i o podporu svojich dvoch najväčších opôr, ktoré mal doteraz v zahraničí – USA a Iránu. Abádímu ako designovanému premiérovi už zablahoželal Irán, telefonicky s ním hovoril americký prezident Barack Obama a požiadal ho, aby zostavil novú vládu čo najrýchlejšie.

USA upúšťa od evakuácie jezídov, nie je ich až toľko

Podľa Pentagonu je zvažovaná evakuácia príslušníkov sekty jezídov z okolia hory Sindžár, kam utiekli pred postupujúcimi radikálmi z organizácie Islamský štát, „oveľa menej pravdepodobná“. Jezídov je totiž v lokalite na severe Iraku menej, než sa očakávalo a taktiež ich stav je oproti očakávaniam lepší.

Americké ministerstvo obrany to oznámilo po tom, čo situáciu priamo v oblasti vyhodnotil tím amerických vojakov a humanitárnych pracovníkov. OSN však situáciu v krajine nazvala stavom núdze, čo je označenie pre najvyšší stupeň humanitárnej krízy.

„Tím usúdil, že na hore Sindžár je oveľa menej jezídov, než sme sa pôvodne obávali,“ uviedol Pentagon vo vyhlásení. „Stav jezídov, ktorí zostávajú, je lepší, než sme sa predtým domnievali, a naďalej majú prístup k potravinám a vode, ktoré sme zhodili,“ dodalo americké ministerstvo obrany, ktoré uistilo, že USA budú naďalej poskytovať humanitárnu pomoc.

V pohorí Sindžár v noci na stredu pristál americký tím vrátane vojakov a pracovníkov vládnej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Označenie situácie v Iraku za stav núdze „by malo uľahčiť získanie ďalších finančných prostriedkov aj tovaru určených na zabezpečenie účinnejšej reakcie na humanitárne potreby obyvateľov zasiahnutých nútenou repatriáciou,“ vyhlásil zástupca OSN v Bagdade Nikolaj Mladenov. OSN odhaduje, že kvôli bojom muselo od júna opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna Iračanov.

Do hôr v okolí Sindžáru, ktorý pred týždňom obsadili členovia hnutia Islamský štát, ušlo predovšetkým mnoho príslušníkov sekty jezídov. Hovorilo sa až o desiatkach tisíc. Americká vláda zvažovala letecký most alebo zriadenie koridorov, ktorými by ohrozených ľudí dostala do bezpečia.

USA sa spolu s Francúzskom a Britániou podieľa na humanitárnej pomoci Iračanom. Americké lietadlá zhadzujú hladujúcim utečencom v horách humanitárnu pomoc. Okrem toho Američania podnikajú letecké akcie proti radikálom a vojensky pomáhajú Kurdom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Kurdi #Islamský štát #jezídovia