USA dodajú libanonskej armáde zbrane na boj proti islamistom

Spojené štáty dodajú v najbližších týždňoch libanonskej armáde zbrane. Podľa agentúry AP tak Američania chcú podporiť úsilie Bejrútu v boji s islamskými radikálmi, ktorí do krajiny prenikajú zo susednej Sýrie.

14.08.2014 18:30
debata (10)

Podľa amerického veľvyslanca Davida Halea sú plánované zbrojné dodávky odpoveďou na priamu žiadosť libanonskej armády o pomoc. USA údajne od roku 2006 poskytli Libanonu pomoc v hodnote zhruba jednej miliardy dolárov. Väčšinou sa vraj išlo o vojenský výstroj a pomoc pri výcviku.

Výraznú finančnú podporu okrem USA poskytne Libanonu tiež Saudská Arábia. V decembri 2013 prisľúbila na modernizáciu libanonskej armády poskytnúť v priebehu niekoľkých rokov tri miliardy dolárov.

Armáda je v Libanone považovaná za garanta jednoty krajiny. Jej členmi sú príslušníci všetkých vyznaní – sunniti, šiíti, kresťania i drúzi. Od roku 2011 ale vojsko v dôsledku občianskej vojny v susednej Sýrii zápasí s rastúcim násilím. Na začiatku augusta zajali ozbrojenci napojení na Islamský štát v hraničnom meste Arsal takmer dvadsať libanonských vojakov. Väčšina z nich je stále nezvestných.

Libanon, ktorý bol zasiahnutý vlastnou občianskou vojnou v rokoch 1975 až 1990, sa vždy snažil od konfliktu v Sýrii dištancovať. Príliš sa mu to ale nedarí, aj vzhľadom na zapojenie libanonského šiítského hnutia Hizballáh do bojov na strane sýrskej armády.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #zbrane #Libanon #islamisti