V Pakistane sa začali mohutné protivládne protesty

Desiatky tisíc protestujúcich zamierili podľa agentúry Reuters na dve protivládne demonštrácie do pakistanskej metropoly Islamabad. Jednu z nich zvolal do hlavného mesta opozičný politik a niekdajší špičkový hráč kriketu Imran Chán, druhú vplyvný moslimský duchovný Muhammad Táhir Kadrí. Obaja žiadajú rezignáciu premiéra Naváza Šarífa.

14.08.2014 21:20
Pakistan, Muhammad Táhir Kadrí, demonštrácia Foto: ,
Pakistanský duchovný Muhammad Táhir Kadrí
debata (1)

V hlavnom meste boli vo štvrtok rozmiestnené tisíce príslušníkov bezpečnostných síl. Tábory oboch vodcov sa do metropoly zrejme dostanú počas piatkového rána.

Stúpenci Imrana Chána sa vo štvrtok okolo 09:00 SELČ zhromaždili v Láhaure, odkiaľ sa vydali v autách, autobusoch a na motorkách na takmer 400-kilometrovú cestu do metropoly. Pôvodne sa zišlo asi 5-tisíc demonštrujúcich, ich počet ale stále narastal.

Imran Chán žiada odchod Šarífa kvôli tomu, že premiér nenechal vyšetriť obvinenia z podvodov pri minuloročných voľbách. Demonštrácia sa koná napriek tomu, že vláda v utorok sľúbila zriadenie nezávislej komisie zloženej zo sudcov najvyššieho súdu, ktorá by sa mala sťažnosťami na podvody zaoberať.

„Pripravte sa na to, že zápas vyhráme,“ povedal vo štvrtok svojim stúpencom Chán, ktorý v roku 1992 doviedol pakistanský národný tím k víťazstvu na kriketových majstrovstvách sve­ta.

Demonštrácie boli zvolané na 14. augusta, kedy si Pakistan pripomína 67. výročie nezávislosti. Podľa BBC strážia ulice Islamabadu, Láhauru a ďalších miest v provincii Pandžáb desiatky tisíc členov bezpečnostných síl. Len v metropole je podľa agentúry AFP 20-tisíc policajtov a príslušníkov polovojenských jednotiek. Na všetkých hlavných vjazdoch do Islamabadu boli postavené bariéry. Obmedzené je vraj tiež fungovanie sietí mobilných telefónov.

Kadrí a Chán sa podľa BBC dohodli, že sa v piatok ľudia zhromaždia na triede Zero Point ležiacej na východnom konci hlavného mesta, ďaleko od obchodných a vládnych stredísk.

Podporovatelia Imrana Chána v Pakistane. Foto: SITA/AP, K.M. Chaudary
Pakistan, Imran Chán, demonštrácia, Podporovatelia Imrana Chána v Pakistane.

Podľa dopisovateľov spravodajského serveru BBC News možno len ťažko odhadnúť, ako sa situácia v uliciach Islamabadu vyvinie. Obavy sú vraj predovšetkým zo stretov polície a prívržencov duchovného vodcu Kadrího, ktorí zorganizovali vlastný „revolučnú pochod“ do Islamabadu.

Duchovný Kadrí sa zdržiaval donedávna v Kanade. V júni sa vrátil do Pakistanu a patrí tu k najvplyvnejším politickým a náboženským osobnostiam. Stojí v čele pakistanského ľudového hnutia (PAT) a Šarífovu ​​stranu odsudzuje ako skorumpovanú. Sľubuje, že vládu zvrhne do konca tohto mesiaca.

Minulý týždeň prišlo pri zrážkach medzi policajtmi a priaznivci Kadrího v provincii Pandžáb o život šesť ľudí. „Je so mnou viac ako 200-tisíc ľudí a mierim do Islamabadu, aby som Pakistanu zaistil mierovú zelenú revolúciu,“ povedal vo štvrtok Kadrí agentúre AP.

Demonštranti oboch táborov sú rozhorčení slabnúcou ekonomikou, nezamestnanosťou, nekontrolovaným posilňovaním extrémistických skupín a zlým fungovaním základných služieb, ako sú dodávky elektriny, ktoré boli podľa BBC takmer zastavené.

Niektorí pakistanskí predstavitelia sú presvedčení, že za protestami stojí armáda, ktorá chce týmto spôsobom oslabiť civilnú vládu. Štát Pakistan, kde žije 180 miliónov ľudí, bol vo svojej histórii svedkom množstva vojenských prevratov a súperenie o moc medzi civilnými a vojenskými vodcami je kľúčovým problémom pakistanskej politiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Pakistan