V Missouri pokračovali protesty, vedením polície poverili černocha

Už piatu noc pokračovali za štvrtka na piatok demonštrácie v americkom štáte Missouri, kde policajt minulý týždeň zastrelil neozbrojeného černošského mladíka. Guvernér Jay Nixon reagoval na nespokojnosť obyvateľov tým, že dohľadom nad prevažne černošským predmestím Ferguson, kde k incidentu došlo, poveril policajta tmavej pleti. Protesty, ktoré sa rozšírili aj do ďalších miest, prebiehali podľa agentúry Reuters tentoraz pokojne.

15.08.2014 11:40
St. Louis, černosti, polícia, protesty,... Foto: ,
Kapitán Ronald Johnson upokojuje dav protestujúcich.
debata (3)

Narozdiel od minulých dní, keď po počiatočnom násilí a rabovaní proti stovkám demonštrantov nastúpili policajní ťažkoodenci a zatýkalo sa, prišlo vo štvrtok večer pacifikovať dav len niekoľko černošských policajtov vedených kapitánom dopravnej polície Ronom Johnsonom, ktorého Nixon vybral ako veliteľa strážcov poriadku.

„Jednoducho chceme mať možnosť prísť a spoločne demonštrovať bez strachu, že nás zastrelia. To je celé,“ povedal Reuters jeden z účastníkov protestu, 53-ročný veterán z bojov v Iraku Cat Daniels. Rovnako ako ďalší ocenil zmenu prístupu, ktorá vraj dala ľuďom možnosť slobodne vyjadriť svoj ​​názor na tragickú sobotňajšiu udalosť.

Jednou z príčin napätia v uliciach 20-tisícového predmestia St. Louis je fakt, že hoci dve tretiny miestnych obyvateľov sú černosi, tak 50 z 53 poriad­kových policajtov sú belosi. Niektorí miestni im vyčítajú, že voči černochom údajne používajú tvrdší postup.

Niekoľko stoviek demonštrantov sa vo štvrtok domáhalo zverejnenia mena policajta, ktorý osemnásťročného Michaela Browna v sobotu zastrelil. Úrady ho však vzhľadom na jeho bezpečie – údajne sa mu ktosi vyhrážal smrťou – chcú naďalej držať v tajnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda #černosi #St. Louis #rasová nenávisť