Nemecko vyslalo do Iraku humanitárnu pomoc

Nemecko v piatok vyslalo do Iraku päť vojenských lietadiel naplnených 36 tonami humanitárnej pomoci. Lietadlá vezú najmä vodu, prikrývky, ale aj lieky a jedlo pre irackých utečencov, ktorí museli v dôsledku bojov s islamistami opustiť svoje domovy. Agentúre AP to oznámil hovorca nemeckého letectva Andre Hesse.

15.08.2014 14:30
Ursula von der Leyenová, Nemecko, ministerka... Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová
debata (1)

Humanitárnu pomoc prevezmú v Irbíli v irackom Kurdistane zástupcovia OSN, ktorí ju rozdelia núdznym. „To je len začiatok. Pracujeme na tom, aby sme im mohli poslať ďalšiu pomoc, ak to bude potrebné,“ povedala novinárom prítomným na leteckej základni Hohn ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

Ako nemecká ministerka tento týždeň vyhlásila, Nemecko plánuje poslať do Iraku aj „nebojovú“ pomoc, teda automobily, prístroje na nočné videnie či detektory bômb. V rozhovore, ktorý v piatok vyšiel v denníku Bild, uviedla, že „zbrane už posielajú iné krajiny, my teraz zisťujeme, aké iné vojenské vybavenie by sme mohli zaslať.“

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v piatok oznámil, že cez víkend dorazí priamo do Iraku, aby zistil, ako môžu kurdským bezpečnostným zložkám najviac pomôcť. „Irak čelí katastrofe. Milióny ľudí museli opustiť svoje domovy. Na severe sú prenasledovaní a vraždení jezídovia a kresťania,“ vyhlásil Steinmeier. Práve preto musia podľa neho aj Európania miestne jednotky podporiť. Vodu a jedlo už utečencom na severe Iraku poskytli Spojené štáty.

OSN vo štvrtok označila situáciu v Iraku za stav núdze, čo je označenie pre najvyšší stupeň humanitárnej krízy. Organizácia odhaduje, že kvôli bojom muselo od júna opustiť svoje domovy na 1,5 milióna Iračanov. Najvyšší stupeň humanitárnej krízy podľa OSN teraz platí okrem Iraku len v Sýrii, Južnom Sudáne a Stredoafrickej republike.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Irak #humanitárna pomoc #jezídovia