Fínsky prezident navštívil Putina, diskutovali aj o Ukrajine

Za pokus oživiť hospodárske vzťahy medzi Ruskom a Fínskom po zavedení protiruských sankcií označujú moskovské médiá cestu do juhoruského Soči, ktorú v piatok podnikol fínsky prezident Sauli Niinistö.

15.08.2014 14:48
Sauli Niinistö, Putin Foto: ,
Fínsky prezident Sauli Niinistö (vľavo) s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom.
debata (26)

S ruským hostiteľom Vladimirom Putinom fínsky prezident rokoval aj o ukrajinskej kríze. Vyhlásené sankcie podľa neho poškodzujú obe strany.

Keďže sankcie boli bezprostredne vyvolané ukrajinskú krízou, mali by sa o jej ukončenie postarať všetci, povedal Niinistö novinárom v Soči. „Ukrajinská katastrofa sa dotkla všetkých, niektorí ľudia hovoria o obnovení studenej vojny,“ upozornil fínsky prezident. „Istou škodou“ podľa neho utrpeli aj tradičné dobré vzťahy medzi Ruskom a Fínskom.

Fínsko sa podľa agentúry Reuters radí ku krajinám EÚ, ktoré sankcie poškodili najviac. Napriek tomu sa fínska vláda snaží vyhnúť podozreniu, že je v jednotnom postupe Európy voči ruskej expanzii na Ukrajine slabým článkom. Niinistö vyhlásil, že počas rokovaní s Putinom chcel nadviazať na „všetko, čo majú spoločné Rusi a Fíni žijúci na oboch stranách hraníc“.

Putin v rozhovore s fínskym hosťom upozornil, že objem obchodu medzi oboma krajinami sa vlani znížil o osem percent. Dôvodom boli vraj nielen čisto ekonomické faktory, ale aj meniace sa politické pomery. Niinistö súhlasil s názorom, že v dôsledku ukrajinskej krízy sa obe krajiny ocitli „v novej situácii“.

Piatkový fínsko-ruský summit v Soči bol prvým Putinovým rokovaním na ruskej pôde s vysokým politikom Európskej únie od februárovej olympiády v Soči. Niinistö už vopred varoval, že do Ruska neprichádza ako sprostredkovateľ v spore medzi Moskvou a Bruselom. Chce sa vraj ale napriek tomu usilovať o otvorenie komunikačných kanálov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Soči #Vladimir Putin #Ukrajina #Sauli Niinistö