Maďarských školákov budú povinne testovať na obezitu

Maďarskí školáci sa od nového školského roku musia pripraviť na každoročné testy fyzickej zdatnosti, ktoré majú slúžiť ako prostriedok boja proti obezite. Ide o najnovší krok maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý miluje šport a usiluje sa o zdravšiu populáciu, informovala v piatok agentúra AFP.

15.08.2014 14:45
debata (7)

Od septembra budú školáci vo veku desať až osemnásť rokov prechádzať povinným národným testom fyzickej zdatnosti, počas ktorého im bude okrem ôsmich ďalších zdravotných parametrov merané aj množstvo telesného tuku.

Deti, ktoré dopadnú zle, dostanú kartu s jedným z troch stupňov podľa toho, aké veľké množstvo špeciálnej starostlivosti potrebujú. „Tento stupeň má slúžiť ako pomôcka pre ďalšie kroky, ktoré podniknú samé deti, ich rodičia či učitelia,“ povedal AFP hovorca Maďarského študentského športového zväzu (MDSZ), ktorý akciu zastrešuje.

Podľa údajov MDSZ je v niektorých vekových skupinách až 20 percent obéznych školákov. Zlá strava a nedostatok cvičenia sa podpísali aj na zdravotných abnormalitách – napríklad plochých nohách či ohnutom chrbte – u viac ako 60 percent detí.

Každoročný test obezity je ďalšou zo série školských reforiem, vrátane každodennej hodiny telocviku, s ktorých zavádzaním Orbán v roku 2013 začal. Maďarský premiér je okrem iného futbalovým nadšencom a už si vyslúžil kritiku za to, že na svoj ​​obľúbený šport vynakladá príliš veľa z verejných peňazí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #školáci #detská obezita #telesná hmotnosť #veľa tuku