USA podnikli ďalší letecký útok v Iraku, islamisti zabili 80 jezídov

Spojené štáty v sobotu spoločne s irackou armádou podnikli ďalší letecký útok proti islamistom na severe Iraku. Podľa televíznej stanice CNN sa nálety zamerali na pozície povstalcov v blízkosti najväčšej irackej priehrady pri meste Mosul, ktorú ozbrojenci z organizácie Islamský štát (IS) ovládli začiatkom augusta.

16.08.2014 08:05 , aktualizované: 10:00
debata

Bagdad chce strategicky dôležitú priehradu získať späť pod svoju kontrolu, do pozemnej operácie by sa preto mali zapojiť aj kurdské jednotky.

Priehrada leží na rieke Tigris asi 50 kilometrov severne od Mosulu a pre islamistov predstavuje cennú korisť. Nádrž totiž zásobuje rozsiahle územia vodou, navyše tam funguje výkonná hydroelektráreň. Panujú obavy, že islamisti môžu odstrihnúť státisíce ľudí od dodávok vody a elektriny a tiež vytopiť množstvo miest v okolí.

Extrémisti z IS dobývajú na severe Iraku stále nové územia a v piatok sa objavili informácie o tom, že sunnitskí bojovníci v dedine neďaleko hory Sindžáru popravili prinajmenšom 80 mužov z náboženskej menšiny jezídov a uniesli asi stovku tamojších žien.

V Iraku sa teraz vkladajú nádeje do novej vlády, ktorú zostavuje designovaný premiér Hajdar Abad. Ten sa bude pokúšať zjednotiť krajinu, ktorú sužujú narastajúce rozpory medzi sunnitmi, šiítmi a Kurdmi.

Na krátku plánovanú návštevu v sobotu do Iraku pricestoval nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. V Bagdade sa má stretnúť s Abadiom. Následne má v pláne odísť do metropoly irackého Kurdistanu Irbíl. Cieľom jeho návštevy je zistiť, ako tu Nemecko môže najlepšie pomôcť proti ozbrojencom z organizácie IS a ako najlepšie zabezpečiť pomoc desiatkam tisíc utečencov. Krátko pred Steinmeierovou návštevou dorazila do Iraku prvá nemecká humanitárnu pomoc. Päť vojenských lietadiel naplnených 36 tonami humanitárneho nákladu dodalo najmä vodu, prikrývky, ale aj lieky a jedlo pre irackých utečencov, ktorí museli v dôsledku bojov s islamistami opustiť svoje domovy.

Islamský štát zmasakroval ďalších 80 jezídov

Povstalci z Islamského štátu zmasakrovali približne 80 členov irackej menšiny jezídov v obci na severe Iraku. V piatok o tom informoval jezídsky poslanec ako aj dvaja kurdskí predstavitelia.

„Prišli na autách a zabíjať začali popoludní. Myslíme si, že je to kvôli ich krédu: konvertuj alebo umri,“ povedal kurdský predstaviteľ Hošijár Zabarí pre agentúru Reuters.

Jeho slová potvrdil aj jezídsky poslanec a ďalší Kurd, pričom dodali, že ženy uniesli. Masakra v obci Kočo vzdialenej 45 kilometrov od Sindžáru údajne trvala hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Irak #priehrada #Bagdad #Mósul #Islamský štát #letecký útok