K výpadkom energie v Egypte prispievajú podľa vlády sabotéri

Stále častejšie výpadky dodávok elektrickej energie v egyptských mestách majú na svedomí čiastočne sabotéri, ktorí chcú podkopať vládu. Povedal to v sobotu podľa agentúry AP egyptský premiér Ibráhím Mahláb s nepriamym odkazom na islamskú opozíciu.

16.08.2014 19:15
Egypt, Sisi, Mahlab Foto: ,
Egyptskí predstavitelia počas modlitieb - prezident Abdal Fattah Sísí (v strede) a premiér Ibrahím Mahláb (druhý zľava).
debata

V posledných týždňoch zažíva Káhira a ďalšie egyptské mestá výpadky prúdu, ktoré v niektorých káhirských štvrtiach trvajú až šesť hodín. Krajinu trápi čoraz väčšia energetická kríza kvôli nedostatku peňazí, poklesu ťažby zemného plynu, nedostatočnej údržbe elektrární a neschopnosti vlády splácať dlhy zahraničným ropným spoločnostiam.

Mahláb novinárom oznámil, že energetickú krízu v poslednom čase prehĺbili tri stovky útokov na stožiare elektrického vedenia, kvôli ktorým produkcia energie klesla až o 15 percent. „Máme problémy aj bez sabotáží. Tie naše problémy ešte zosilňujú a hrozia nám úplným ochromením,“ povedal premiér.

Štátna televízia a provládne súkromné ​​médiá pravidelne referujú o útokoch na energetickú infraštruktúru a zvyčajne hovoria o útočníkoch ako o fanúšikoch a členoch Moslimského bratstva. Tí za posledný rok od zosadenia islamistického prezidenta Muhammada Mursího podnikajú takmer každodenné protesty proti vláde a armáde, ktorá Mursího zvrhla.

Egypt zároveň zažíva vlnu útokov na políciu a armádu, ku ktorým sa hlásia radikálne islamistické skupiny. Vláda obviňuje z útokov Moslimské bratstvo, ktoré označila za teroristickú organizáciu, to ale akékoľvek násilné aktivity popiera.

Mahláb uviedol, že polícia zintenzívnila úsilie o dolapenie sabotérov. „Tí, ktorí poškodzujú svoju krajinu, nemajú žiadne práva. Budeme ďalej bojovať proti terorizmu,“ povedal premiér.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Káhira #elektrina #Muhammad Mursí #islamisti