Pápež vyzval Čínu na dialóg, prospel by vraj obidvom stranám

Pápež František vyzval na dialóg s Vatikánom komunistické úrady v Číne. Počas návštevy v Južnej Kórei vyhlásil, že diskusia medzi Pekingom a rímskokatolíckou cirkvou by prospela obidvom stranám. Cirkev je podľa pápeža pripravená na dialóg s kýmkoľvek.

17.08.2014 07:54 , aktualizované: 09:34
Pápež František, Južná Kórea, Soul, blahorečenie Foto: ,
Pápež František venoval pozornosť v Soule aj najmenším.
debata (7)

Pápež v posolstve 70 biskupom z 35 ázijských krajín povedal, že cirkev sa snaží byť otvorená k svojmu okoliu. „Úprimne dúfam, že tie krajiny vášho kontinentu, ktoré sa svätým stolcom nemajú plnohodnotné vzťahy, nebudú váhať s dialógom, ktorý by prospel všetkým,“ vyhlásil František.

Narážka sa zjavne týkala Číny, ktorá s Vatikánom prerušila oficiálne vzťahy krátko potom, čo sa v krajine dostali v roku 1949 k moci komunisti.

Rímskokatolícka cirkev je v Číne rozdelená. Okrem „oficiálnej“ časti označovanej za „vlastenecké združenie“, ktorá načúva pokynom komunistickej strany, v krajine existuje cirkev podzemná, ktorá uznáva len podriadenosť Vatikánu.

Neskôr hovorca Vatikánu Federico Lombardi uviedol, že táto ponuka dialógu platí pre všetky ázijské štáty, s ktorými Vatikán nemá plnohodnotné vzťahy, ako je napríklad KĽDR, Vietnam, Laos, Bhután aj ďalšie. Netýka sa teda len Číny.

Pápež František tiež odporučil predstaviteľom katolíckej cirkvi v Ázii, aby boli kreatívni a snažili sa o dialóg s ázijskými kultúrami a zároveň chránili ich identitu. „Nehovorím tu len o politickom dialógu, ale aj o bratskom rozhovore. Títo kresťania neprichádzajú ako dobyvatelia, nechcú vám vziať vašu identitu,“ citovala pápežove slová agentúra AP. Podľa Františka je predovšetkým dôležité spolu „dobre vychádzať“.

Pápež povedal ázijským biskupom, že katolíci tvoria v Ázii len malú komunitu, avšak „prinášajú posolstvo viery až na samý koniec sveta“. Pri štvrtkovom prelete z Ríma do Soulu prešlo lietadlo s pápežom čínsky vzdušný priestor. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy hlava rímskokatolíckej cirkvi mohla pri návšteve ázijských krajín preletieť na čínskym územím.

Pápež počas letu vyslal do Číny posolstvo dobrej vôle, keď prezidentovi Si Ťin-pchingovi odkázal, že čínskemu ľudu praje mier a blahobyt.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pápež František #Južná Kórea