Ukrajinská armáda prenikla do Luhanska

Ukrajinské ozbrojené sily obsadili v nedeľu strategicky významné okresné mesto Jasynuvata, ktoré leží na severných prístupoch k Donecku.

17.08.2014 11:02 , aktualizované: 17:30
Ukrajina, Rusko, Azov Foto: ,
Príbuzní sa rozlúčili s dobrovoľníkmi pred tým, než boli vyslaní do východnej časti Ukrajiny a vstúpili do radov práporu Azov - v boji proti proruským separatistom.
debata (426)

Prezident Petro Porošenko na svojom účte Facebooku oznámil, že nad mestom, ktoré dlho držali povstalci, zaviala ukrajinská vlajka. Tvrdé boje na severnom predmestí Donecka potvrdili aj povstalci.

Do mesta okrem armádnych jednotiek vstúpili aj oddiely bojovníkov Národnej gardy, ktorí podľa prezidenta v pouličných bojoch likvidujú posledné hniezda odporu separatistov. Ťažké boje na sever od Donecka hlásili aj webové stránky povstalcov.

Podľa serveru Novorossija armáda pri raketovom ostreľovaní ťažko poškodila obec Makijivku, ležiacu tesne vedľa 40-tisícového mesta Jasynuvata. V Makijivke údajne horí veľká koksáreň, útok zabil nespresnený počet civilistov, napísala Novorossija.

V Luhansku zaviala ukrajinská vlajka

Ďalší bojový úspech armády oznámil v Kyjeve hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko. Vojaci podľa neho obsadili časť štvrti Žovtneve v Luhansku a zmocnili sa obvodnej policajnej stanice, na ktorej vztýčili štátnu vlajku. Operácia sa uskutočnila v rámci širšej ofenzívy na severovýchodnom predmestí Velyka Verhunka.

Lysenko s odvolaním sa na informácie ukrajinských pohraničníkov ďalej uviedol, že zaznamenali ďalší presun ruskej vojenskej techniky, tá má byť cez hranice prepravená separatistom. V kolóne boli podľa hovorcu tri batérie raketometov Grad. Ruské letectvo v posledných 24 hodinách desaťkrát narušilo ukrajinský vzdušný priestor, informoval ďalej Lysenko.

Následne to však poprel hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Odmietol, že by Rusko rebelom dodávalo akúkoľvek techniku​​. Peskov ale reagoval na sobotňajšie vyhlásenie novovymenovaného šéfa samozvanej doneckej vlády Alexandra Zacharčenka, ktorý hovoril o tom, že do bojov bolo nasadených veľa mužov vycvičených v Rusku a že povstalci získali z Ruska aj bojovú techniku​​.

Povstalci zostrelili stíhačku, pilot sa katapultoval

Ukrajinské velenie oznámilo, že východoukrajinskí povstalci zostrelili v noci nad Luhanskou oblasťou armádne stíhacie lietadlo MiG-29. Pilotovi sa podarilo katapultovať a bol podľa Kyjeva dopravený do bezpečia. Podľa agentúry Unian sa stroj vracal z bojovej akcie, pri ktorej zničil bojové postavenia povstalcov a veľké množstvo ich bojovej techniky.

Podľa agentúry Interfax povstalci na východnej Ukrajine tiež tvrdia, že v blízkosti Krasnodona zostrelili dve bojové lietadlá Su-25. Túto informáciu ale z iných zdrojov nemohli overiť.

Povstalci od začiatku povstania zostrelili už niekoľko ukrajinských lietadiel, okrem nadzvukových stíhačiek MiG-29 to boli najmä bitevníky Su-25 a niekoľko bezpilotných aparátov. Zámena s vojenským lietadlom podľa názoru niektorých expertov spôsobila aj tragický koniec malajzijského dopravného lietadla, na palube ktorého v polovici júla po zásahu raketou zahynulo bezmála 300 ľudí.

Podľa ukrajinského velenia v noci povstalci ostreľovali raketami obec Chrjaščuvate, ktorá leží juhovýchodne od Luhanska na strategickej ceste spájajúcej mesto s ruskou hranicou. Práve po nej má byť dopravená humanitárna pomoc, o ktorú Kyjev a Moskva rokuje.

Podľa serveru Cenzor bola dedina prakticky zrovnaná so zemou. Údaje o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Ostreľovanie je zrejme súčasťou snahy povstalcov dostať pod kontrolu úsek cesty, ktorý v minulých dňoch obsadili jednotky ukrajinskej armády.

426 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #stíhačka #Ukrajina #Luhansk