Kyjev hlási bojové úspechy, armáda dokončila obkľúčenie Horlivky

Ukrajinská armáda v noci dokončila obkľúčenie dôležitého železničného uzla Horlivka a blokuje povstalcov v mestách Ilovajsk a Alčevsk.

18.08.2014 08:51 , aktualizované: 18:31
Ukrajina, bojovíci, Rusko Foto: ,
Ukrajinskí dobrovoľníci, ktorí sa rozhodli pripojiť k práporu "Azov" v boji proti proruským separatistom.
debata (151)

Oznámilo to v Kyjeve velenie protipovstaleckej operácie. Vzbúrenci údajne vôbec prvýkrát nasadili mohutné raketomety Uragan, ktorými zaútočili na obec Novokaterynivka juhovýchodne od Donecka. Údaje o obetiach správy ukrajinského velenia neobsahujú.

Tvrdé boje podľa Kyjeva pokračujú pri Luhansku, ktorý armádne jednotky minulý týždeň obkľúčili. Bojové operácie sa sústreďujú do okolia obce Stanycja Luhansk severovýchodne od mesta. U Donecka sa bojuje v trojuholníku medzi mestami Jenakijeve, Šachtarsk a Charcyzk, najmä pri obci Nyžňa Krynka.

Podľa serveru Cenzor napadli v pondelok pri obci Chrjaščuvate na predmestí Luhansku povstalci paľbou z mínometov a raketometov Grad kolónu ukrajinskej armády, ktorá z nebezpečného regiónu odvážala utečencov. Útok si údajne vyžiadal mnoho obetí, niektorí ľudia zhoreli priamo na korbách vozidiel.

Informáciu, rovnako ako väčšinu správ o bojových operáciách, nemožno potvrdiť z nezávislého zdroja. Povstalecké správy z bojísk informácie ukrajinského velenia vyvracajú. Pri Ilovajsku údajne vzbúrenci zničili štyri armádne tanky a niekoľko zásobovacích vozidiel. Šesť tankov bolo vraj vyradených pri obci Novosvitlivka na ceste medzi Luhanskom a ruskou hranicou.

Veliteľ povstalcov Strelkov bol vraj k demisii prinútený

Nedávnu rezignáciu hlavného veliteľa východoukrajinských povstalcov Igora Girkina-Strelkova si Moskva vynútila pod hrozbou blokády vojenských dodávok separatistom. Napísala to v pondelok s odvolaním sa na zdroje z povstaleckého vedenia „vzbúrenecká“ tlačová agentúra Novorossija. Ruský dôstojník Strelkov funkcii povstaleckého „ministra obrany“ opustil v polovici minulého týždňa krátko potom, čo sa objavili správy o jeho vážnom zranení.

Podľa vzbúreneckých zdrojov je Strelkov v skutočnosti úplne zdravý a potichu bol „uprataný“ do Moskvy. Oficiálne vedenie separatistov oznámilo, že bol prevedený na inú prácu a na mesiac si vzal dovolenku. „Strelkova vydierali a k rezignácii ho prinútili pod hrozbou, že nedodajú povstalcom sľubovanú vojenskú pomoc,“ napísala Novorossija.

Ak by vraj Strelkov do Ruska neodišiel, nedostali by vzbúrenci sľubované posily – tisíc mužov ani vyše sto kusov ťažkej vojenskej techniky. To by podľa povstaleckej agentúry prakticky znamenalo koniec. „Donecká ľudová republika by sa ocitla pred hrozbou úplného zničenia,“ uviedla Novorossija. O dôvodoch nátlaku na Strelkova sa agentúra nezmieňuje. Podľa iných povstaleckých zdrojov sa Moskva rozhodla nahradiť ruských dôstojníkov na povstaleckých veliteľských postoch rodenými Ukrajincami, aby sa Rusko zbavilo zodpovednosti za ozbrojené povstanie. Strelkova vo funkcii „ministra obrany“ nahradil poľný veliteľ Vladimir Kononov, ktorý sa v ukrajinskom Donbasu narodil.

Nové posily z Ruska povstalcami v minulých dňoch zrejme skutočne dostali. Novovymenovaný šéf samozvanej doneckej vlády Alexandr Zacharčenko v sobotu na tlačovej konferencii v Donecku vyhlásil, že v kľúčovej etape bojov bolo nasadených veľa nových bojovníkov „vycvičených na území Ruskej federácie“.

Počas „kritickej fázy bojových operácií“ vraj vzbúrenci vyslali do boja tiež 30 nových tankov a 120 obrnených transportérov. Odkiaľ bojová technika je, Zacharčenko nespresnil.

Červený kríž rokuje s armádou a povstalcami o zárukách bezpečnosti

Zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) rokujú s ukrajinskou armádou a so zástupcami vzbúrencov o bezpečnostných zárukách pre ruský konvoj.

Novinárom v pohraničnom meste Kamensk Šachtinskij to oznámila hovorkyňa MVČK Galina Balzamovová. Bezpečnostné záruky podľa nej zatiaľ Červený kríž nedostal. Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova bolo pritom všetko už dohodnuté.

Vodiči kamiónov s humanitárnou pomocou na... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Ukrajina, Doneck, humanitárna pomoc Vodiči kamiónov s humanitárnou pomocou na snímke z nedele pri hraničnom prechode v blízkosti Donecka.

„Kým nebudú otázky bezpečnosti konvoja vyriešené, kolóna rusko-ukrajinskú hranicu neprekročí,“ uviedla hovorkyňa. „Delegáti Červeného kríža doteraz od žiadnej z bojujúcich strán bezpečnostné záruky nedostali,“ dodala.

Lavrov na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásil, že všetky náležitosti spojené s ruským humanitárnym konvojom sa podarilo dohodnúť. „Všetky problémy boli nakoniec vyriešené. Všetko bolo s Ukrajinou a MVČK dohodnuté,“ dodal. Zmysel jeho slov nie je podľa agentúry AP jasný, pretože situácia na rusko-ukrajinskej hranici jeho slová nepotvrdzuje.

Väčšina ruských kamiónov parkuje od štvrtka blízko ruského pohraničného prechodu Doneck, kde posádky vozidiel nocujú v provizórnom stanovom tábore. Skupina šestnástich nákladných automobilov sa cez víkend presunula priamo na hranice k prechodu Doneck-Izvaryne, kde ju v najbližšej dobe čaká colné odbavenie.

Podľa Balzamovovej budú colnú kontrolu vykonávať spoločne ruskí aj ukrajinskí colníci spolu so zástupcami MVČK. Keď bude procedúra dokončená, Červený kríž kamióny zaplombuje. Kedy sa tak stane, Balzamovová neuviedla. Moskovský rozhlas oznámil, že colná prehliadka sa zrejme začne v pondelok, trvať ale môže mnoho hodín či dokonca dní.

Podľa šéfa ukrajinskej finančnej pohraničnej stráže Anatolija Makarenka budú hranice kamióny prekračovať v skupinách po tridsiatich vozidlách. Každému z kamiónov bude ako doprovod pridelený jeden pracovník MVČK. Skupina týchto sprievodcov však na hranice doteraz nedorazila, uviedol generál Makarenko.

Ruská kolóna, ktorú Moskva vypravila k hraniciam pred týždňom, má 262 vozidiel. Je na nich naložených cez 1 800 ton humanitárnej pomoci, najmä potravín, hygienických potrieb, liekov a spacích vakov.

Rokovania o Ukrajine priniesli pokrok a zblíženie

V Berlíne sa v pondelok nadránom skončilo päťhodinové stretnutie ministrov zahraničia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska v Berlíne, ktoré malo byť prvým krokom k ukrajinsko-ruskému mierovému summitu.

Podľa nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera rokovania viedli k „určitému zblíženiu“ Ukrajiny a Ruska. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov konštatoval, že na stretnutí bol dosiahnutý „istý pokrok“ v snahe o zastavenie násilia na východe Ukrajiny. Zúčastnené strany sa dohodli, že rozhovory budú pokračovať v rovnakom formáte a ich cieľom bude pripraviť už konkrétne návrhy pre šéfov štátov a vlád. Tí by sa mali stretnúť na vrcholných rokovaniach podobných tým, aké sa konali v júli v Normandii.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina