Pápež František vyzval Kórejčanov k zmiereniu

Pápež František vyzval Kórejčanov, aby sa vzdali vzájomného podozrievania a konfrontácie a našli spoločnú cestu k mieru na rozdelenom polostrove. Slová zazneli pri omši za pokoj a zmierenie, ktorú hlava katolíckej cirkvi slúžila na záver svojej návštevy na juhu Kórey. Pápež sa v krajine zdržal päť dní, cesta podľa agentúry AP potvrdila význam Ázie pre katolícku cirkev.

18.08.2014 11:10
Pápež František, Južná Kórea, Soul, blahorečenie Foto:
Pápež František požehnal rodinám pozostalým po obetiach potopenia trajektu Sewol.
debata

Slávnostnej bohoslužby v hlavnej soulskej katedrále sa zúčastnila okrem iných juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje a niekoľko severokórejských utečencov.

Organizátori omše pôvodne pozvali tiež zástupcov komunistickej severokórejskej vlády, tí ale účasť odmietli. Severnú časť polostrova tak reprezentovali práve utečenci alebo tri desiatky kňazov a mníšok, ktorí sa zo severu na juh polostrova dostali ešte pred vojnou na začiatku päťdesiatych rokov.

Na začiatku omše sa pápež sklonil pred siedmimi ženami, ktoré počas druhej svetovej vojny japonská armáda držala ako sexuálne otrokyne. Takých žien bolo podľa niektorých údajov v Kórei až 200-tisíc.

Počas bohoslužby pápež vyzval na zmierenie skrze odpustenie, aj keď sa to vraj môže zdať „nemožné, nepraktické a dokonca možno až neznesiteľné“. Kórejčania vraj však nesmú zabudnúť, že sú „jedna rodina, jeden národ“.

Františkova žiadosť o zmierenie prichádza v čase, keď Soul a Washington začali spoločné vojenské cvičenie. Manévre pritom Pchjongjang vníma ako prípravu na inváziu a sám hrozí útokom, ktorý by „hrozbu“ odvrátil.

Soulský arcibiskup Františkovi pred omšou venoval „tŕňovú korunu“, vytvorenú z ostnatého drôtu v ostro stráženej demilitarizovanej zóne, ktorá oddeľuje oba kórejské štáty. Na korune je pritom vyryté „Ut unum sint“ (Aby jedno boli), výzva k jednote kresťanov, ktorá ale v kontexte rozdeleného polostrova dostáva ďalší význam.

Pápež sa stretol aj s pozostalými obetí stroskotaného trajektu Sewol – pri aprílovom nešťastí zahynulo takmer 300 osôb. František dostal od rodín obetí žltú stuhu, ktorú nosil počas svojej návštevy krajiny.

Pre Františka je návšteva Južnej Kórey jeho treťou zahraničnou cestou od vlaňajšieho zvolenia za pápeža. Ide o prvú návštevu hlavy rímskokatolíckej cirkvi v tejto krajine po 25 rokoch. V januári sa pápež na ázijský kontinent vráti, plánuje navštíviť Filipíny a Srí Lanku. Ázia predstavuje pre Vatikán výzvu aj príležitosť, je domovom 60 percent svetovej populácie, ale žije tu len 12 percent všetkých katolíkov, pripomína denník The Wall Street Journal.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Južná Kórea