Zmasakrovali utečencov. Kto je vinný?

Desiatky mŕtvych a veľký počet zranených, vrátane žien a detí, si podľa tvrdenia Kyjeva vyžiadal pondelkový incident na východe Ukrajiny. Podľa hovorcu armády mali povstalci ostreľovať systémom Grad konvoj zložený z autobusov, v ktorých z oblasti bojov utekali ukrajinskí civilisti.

19.08.2014 09:15
Ukrajina, utečenci, Foto:
Životné podmienky utečencov na juhovýchodnej Ukrajine sa zhoršujú každým dňom.
debata (111)

Podľa vládnych miest tragédia sa stala napriek tomu, že na vozidlách boli biele zástavy. Mnohí cestujúci podľa vládnych informácií zhoreli zaživa. Krvavý incident sa stal v predpoludňajších hodinách pri obci Chrjaščuvate na predmestí Luhanska.

„Rebeli očakávali konvoj a úplne ho zničili. Veľa ľudí zahynulo, vrátane žien a detí,“ povedal novinárom hovorca Andrij Lysenko s tým, že ide o desiatky mŕtvych, ale v čase informovania novinárov sa nepodarilo určiť presný počet obetí. Zároveň povedal, že kolóna utečencov sa skladala z dvoch častí. V prvej boli dospelí cestujúci a v druhej boli deti.

Aj Andrej Purgin, vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky, potvrdil tragický incident, ale odmietol zodpovednosť povstalcov. „Inkriminovanú cestu ostreľuje raketami ukrajinská armáda,“ povedal pre Reuters. Vraj to vyzerá tak, že vojaci zabili teraz možno viac civilistov, ako za celý čas útokov. „Naše jednotky nemajú kapacitu zasiahnuť spomínanú oblasť raketami Grad,“ dodal Purgin.

Povstalci odmietli obvinenie

Aj Vasilij Nagornij, hovorca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, odmietol obvinenia na adresu povstalcov. „Juhovýchodne od Luhanska naše jednotky od úsvitu do večera nebojovali. Pravda však je, že asi okolo deviatej predpoludním ukrajinská armáda začala asi dvadsaťminútovú delostreleckú paľbu od dediny Luhanskaya v priestore južne od Lobačeva,“ povedal hovorca agentúre Novorosinform s tým, že obviňovanie povstalcov zo strany Kyjeva je súčasťou pokračujúcej propagandy.

V Luhansku sa bojuje v uliciach

Tvrdé boje podľa Kyjeva pokračujú predovšetkým v meste Luhansk, ktoré armáda ešte minulý týždeň obkľúčila. V súčasnosti vraj časť mesta vojaci oslobodili, ale povstalci tvrdia, že v kontrole jednotlivých ulíc sa obe strany striedajú. Podľa ruských pohraničníkov našli v pondelok v Rostovskej oblasti, len tri kilometre od hranice s Ukrajinou, krátery po výbuchu ôsmich granátov. Malo ísť o stopy po výstreloch z ukrajinskej strany. Incident si nevyžiadal obete na ľudských životoch ani zranených.

Dianie súvisiace s vývojom na Ukrajine

  • Do piatich rokov uskutoční Ukrajina všetky reformy potrebné na vstup do EÚ, vyhlásil šéf parlamentu Oleksandr Turčynov. O päť rokov by sa krajina mal zároveň stať aj členom NATO. „Členstvo v únii a aliancii bude spoľahlivou ochranou pred agresívnymi snahami Ruska,“ vyhlásil Turčynov pre agentúru BNS.
  • Nedávnu rezignáciu hlavného veliteľa východoukrajinských povstalcov Igora Strelkova si Moskva vynútila pod hrozbou blokády vojenských dodávok separatistom. Tvrdí to agentúra Novorossija. Strelkov funkciu povstaleckého „ministra obrany“ opustil v polovici minulého týždňa.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #civilisti #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí ozbrojenci