Minsk usporiada budúci týždeň summit k ukrajinskej kríze

Bielorusko usporiada budúci utorok summit k ukrajinskej kríze za účasti prezidentov Ukrajiny, Ruska, Bieloruska a Kazachstanu. Oznámilo to v utorok bieloruské ministerstvo zahraničia. Podľa správ z Bruselu dorazí aj delegácia Európskej únie na čele so šéfkou únijnej diplomacie Catherine Ashtonovou.

19.08.2014 16:00
debata (16)

Podľa bieloruského ministerstva zahraničia má byť schôdzka venovaná okrem diskusie o ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny aj otázkam spojeným s asociačnou zmluvou Ukrajiny a EÚ a problémom energetickej bezpečnosti.

V Bruseli hovorca Európskej komisie oznámil, že do Minska pôjde okrem Ashtonovej aj eurokomisár pre obchod Karel de Gucht a komisár pre energetiku Günther Oettinger.

Informáciu o bieloruskom návrhu na summit poskytol novinárom prvýkrát v polovici augusta prezident Alexander Lukašenko. „Všetci do Minska prídu a sú pripravení sa stretnúť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom,“ povedal vtedy novinárom.

Utorkovú informáciu bieloruského ministerstva zahraničia potvrdil na svojich webových stránkach aj úrad bieloruského prezidenta. Kremeľ vzápätí oznámil, že do bieloruskej metropoly budúci utorok zamieri aj prezident Vladimir Putin.

Minská schôdzka bola aj predmetom telefonickej debaty Porošenka so šéfom Európskej komisie Josém Barrosom. Podľa prezidentského hovorcu spolu obaja predstavitelia počas pondelka a utorka telefonovali dokonca dvakrát.

Informácia o minskom summite vyvolala špekulácie o možnom priamom rokovaní Putina s Porošenkom. Kremeľ v utorok v krátkej správe uviedol, že šéfa Kremľa čaká v Minsku „niekoľko bilaterálnych stretnutí“. V pondelok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom oznámil, že špekulácie o rusko-ukrajinskom summite sú v terajšej situácii predčasné.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #bielorusko #Vladimir Putin #Catherine Ashtonová #minsk #Ukrajina #Petro Porošenko