Vojaci prenikli do centra Luhanska, kolóna ale stále čaká

Ukrajinská armáda zosilňuje tlak na Doneck a Luhansk a obranné línie vzbúrencov sa podľa ukrajinského velenia rúcajú.

19.08.2014 17:17
debata (138)

Doneck je vystavený prakticky každodenným delostreleckým útokom, v Luhansku sa už bojuje v centre. Pozornosť novinárov a diplomatov, ale aj paľba oboch bojujúcich strán, sa teraz sústreďuje na strategickú cestu spájajúcu Luhansk s ruskou hranicou. Tam na preclenie čaká ostro sledovaný ruský humanitárnu konvoj.

Škody spôsobené bojovými operáciami na východe Ukrajiny dosahujú podľa odhadov ukrajinskej vlády osem miliárd dolárov. Povstanie na východe krajiny a strata krymského polostrova zasadili aj tvrdú ranu ukrajinskému poľnohospodárstvu. V dôsledku bojov v Doneckej a Luhanskej oblasti a ruskej anexie Krymu prišla krajina o 15 percent tohtoročnej úrody obilnín. (Viac v článku…)

Rýchly sled správ z bojísk priniesol aj informáciu o zadržaní vplyvného veliteľa povstaleckej brigády Vostok Alexandra Chodakovského. Ako ale neskôr spresnili ukrajinské vládne zdroje, zadržaný muž je radový poľný veliteľ Semjon Chodakovskij, ktorý stál na čele vzbúreneckých jednotiek v meste Artemivsku.

Humanitárny konvoj čaká na hraniciach

Ruská kolóna s humanitárnou pomocou medzitým ďalej čaká na rusko-ukrajinských hraniciach a nemá za sebou colné odbavenie. Hlavnou prekážkou zostávajú bezpečnostné záruky, ktoré komplikujú stále silnejšie boje o strategickú cestu spájajúcu hraničný prechod s Luhanskom. Červený kríž dúfa, že záruky od obidvoch bojujúcich strán dostane v stredu.

Konvoj nákladných áut humanitárnej pomoci z... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
konvoj, Rusko, Ukrajina Konvoj nákladných áut humanitárnej pomoci z Ruska je blízko ukrajinských hraníc.

Po medzinárodnej ministerskej schôdzke v Berlíne, ktorá sa v pondelok v noci skončila s nulovým výsledkom, sa majú o diplomatický prielom pokúsiť prezidenti Ukrajiny, Ruska, Bieloruska a Kazachstanu budúci utorok na summite v Minsku.

Pozval ich tamojší prezident Alexander Lukašenko. Asistovať im budú traja eurokomisári, ktorí do bieloruskej metropoly vyšle šéf Európskej komisie José Barroso.

Z konvoja s utečencami vyniesli 15 mŕtvych

Hovorca protipovstaleckej operácie Oleksij Dmytraškovskyj uviedol, že z konvoja s utečencami, zasiahnutého v pondelok paľbou, zatiaľ vyslobodili 15 mŕtvych tiel. Desať ďalších je stále vo vraku uväznených. Telá sú ohorené na nepoznanie, väčšinu z nich navyše explózia roztrhala. Medzi mŕtvymi sú údajne ženy a deti.

Práve v tejto oblasti boli podľa ukrajinských médií v pondelok zasiahnuté autobusy prevážajúce ukrajinských utečencov. Podľa Lysenka si incident, spôsobený povstaleckou paľbou, vyžiadal desiatky obetí.

Ostreľovanie kolóny v noci na utorok potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničia, ktoré ale nemalo žiadne informácie o tom, kto paľbu viedol. Vzbúrenci zodpovednosť za smrť utečencov odmietajú.

Angela Merkelová príde v sobotu do Kyjeva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu príde na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev. Potvrdilo to v utorok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Merkelovú pozvalo, čo Berlín potvrdil v pondelok.

Merkelová príde v predvečer nedeľňajších osláv Dňa nezávislosti, ktorým si Ukrajinci pripomínajú vyhlásenie samostatnosti od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov.

Merkelová ešte v pondelok navštívila pobaltské krajiny, ktoré uistila, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku. Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

138 debata chyba