Zosuvy pôdy v Hirošime si vyžiadali najmenej 36 obetí

Najmenej 36 obetí na životoch si vyžiadali zosuvy dažďom podmáčanej pôdy na kopcovitých predmestiach japonskej Hirošimy. Podľa čerstvých informácií miestnych úradov je ďalších sedem ľudí nezvestných.

20.08.2014 08:33 , aktualizované: 14:10
Hirošima, zosuv Foto: ,
Záchranári pátrajú po nezvestných po zosuvoch pôdy v japonskej Hirošime.
debata

Valiace sa bahno ľudí prekvapilo v noci a zavalilo budovy na ploche dvadsiatich kilometrov. Japonská televízia NHK priniesla zábery, na ktorých predmestské domčeky obtekajú prúdy bahna a sutín a obyvatelia sa predierajú hromadami kamenia a odpadu.

Mesto na juhozápade Japonska v noci na stredu prekvapili mimoriadne prudké lejaky, čo viedlo k prívalom bahna. Podľa meteorológov napršalo za 24 hodín mesačné množstvo zrážok a má znova pršať.

Japonský premiér Šinzó Abe označil zrážky za bezprecedentné. Ide o katastrofu veľkých rozmerov, dodal šéf vlády, ktorý prerušil dovolenku. „Dal som príkaz na posilnenie záchranných tímov, a preto bude (do terénu) vyslaných niekoľko stoviek vojakov,“ povedal Abe. Malo by sa to týkať 600 mužov, uviedol minister Keidži Furuja, ktorý má na starosť aj zvládanie mimoriadnych situácií.

Medzi obeťami je podľa NHK napríklad 77-ročná žena, dvojročný chlapec a jeho jedenásťročný brat a tiež jeden zo záchranárov. Tí sa podľa agentúry AP k potrebným spúšťali po lanách z policajných vrtuľníkov. Mnoho obyvateľov sa uchýlilo na strechy domov. Ulice pokryté bahnom sú nezjazdné.

Zasiahnutých bolo hneď niekoľko štvrtí Hirošimy. Väčšina domov je postavená z dreva a za daných okolností je masa podmáčanej pôdy, ktorá sa dala do pohybu, doslova zrovnala so zemou. „Tieto zosuvy pôdy sa udiali v niekoľkých lokalitách naraz. Ide o miesta, kde bolo riziko známe. Na Hirošimu spadli v posledných dňoch rekordné dažde a za tejto situácie bolo lepšie sa odobrať do úkrytov, ale to nie je vždy predvídateľné ani možné,“ povedal NHK expert na katastrofy.

Japonsko v posledných týždňoch zasiahla vlna mimoriadnych búrok. Pôda bola nasiaknutá, a začala povoľovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #hirošima #zosuv pôdy