V informačnej vojne je istý iba príchod zimy

Na juhovýchode Ukrajiny sa bojuje na viacerých frontoch. Jedným z nich je určite mediálny, ktorý namiesto ostrej munície používa o nič menej nebezpečnú zbraň - polopravdy a často aj dokázateľne poriadne skreslené zaručene nezaručené informácie.

20.08.2014 10:00
Ukrajina, Doneck Foto:
Pokračujúce ostreľovanie Donecka už zničilo veľkú časť mestskej infraštruktúry. A tak občania sú už tri týždne nútení stáť v radoch na pitnú vodu.
debata (28)

Najnovším príkladom je pondelková smrť utečencov na predmestí Luhanska. Na ceste, o ktorú sa len tesne pred prejazdom kolóny dva dni bojovalo, a zatiaľ ju kontrolujú ukrajinskí vojaci.

„Desiatky mŕtvych a veľký počet zranených vrátane žien a detí,“ operatívne oznamoval novinárom napoludnie v pondelok hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. Bolo to v súvislosti s raňajším útokom na kolónu autobusov odvážajúcich utečencov z miest bojov pri dedinke Chrjaščuvata na predmestí Luhanska. Z niekoľkých desiatok obetí bolo však napokon „iba“ pätnásť mŕtvych, ktorých vojaci vytiahli z autobusov. Desať ďalších tiel bolo podľa miestneho veliteľa tzv. národnej gardy Oleksija Dmytraškovského v utorok predpoludním ešte vo vrakoch vozidiel. Napokon obetí bolo podľa vojakov 17 a šiesti útok prežili. Teda počet obetí približne rovnaký, ako je počet zabitých civilistov zomierajúcich denne pri ostreľovaní armádou Luhanska a centra Donecka. Podľa agentúry UNIAN v Donecku aj v noci na utorok dopadali delostrelecké granáty. Zasiahli hlavne predmestie Makijivku. Poškodených bolo niekoľko obytných domov pri výpadovke na Mariupol.

V rámci informačnej vojny je síce približný počet zabitých utečencov známy, ale neznámy stále ostáva samotný vinník. Obe strany odmietajú zodpovednosť za smrť civilistov. Dokonca aj americké ministerstvo zahraničia útok na utečencov potvrdilo, ale vraj „nemá žiadne informácie o tom, kto ostreľoval kolónu“.

To, že niektoré informácie sú skôr želaním ako skutočnosťou, dokumentuje aj ďalší príklad. Kyjev už niekoľkokrát oznamoval, že tzv. protiteroristickú operáciu ukončí do jedného mesiaca. Neskôr to už bolo do konca leta a dnes provládne jednotky zásobuje zimným oblečením. A tak prezidentom Petrom Porošenkom ohlasovaná „záverečná etapa protiteroristickej operácie“ sa môže poriadne predĺžiť.

„Máme nielen pripravený zimný odev pre armádu, ale ho už aj dodávame do jednotlivých útvarov v oblasti protiteroristickej operácie. Pripravujeme sa na zimu ešte skôr, ako sa začne. Ak začnú dažde a bude chladno, tak budeme pripravení,“ povedal hovorca armády Lysenko v relácii Sloboda slova vysielanou televíziou ICTV.

S rovnakým vývojom občianskej vojny na juhovýchode Ukrajiny rátajú už dávnejšie aj odporcovia vlády v Kyjeve. Napríklad Igor Strelkov, dnes už bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky, začiatkom augusta objednal pre povstalcov niekoľko tisíc kusov zimného oblečenia. Vrátane, ako povedal, v zimných podmienkach „spoľahlivých sovietskych vojenských vatníkov (prešívané bundy – poz. red.)“.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #utečenci #Ukrajina #Luhansk