Kommersant: Putin bude v Minsku rokovať s Porošenkom

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje počas summitu v Minsku budúci utorok osobne rokovať s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

20.08.2014 12:41
Angela Merkelová, Petro Porošenko, Vladimir Putin Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (v strede), ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (14)

S odvolaním na kremeľské zdroje to napísal zvyčajne dobre informovaný ruský denník Kommersant. Ďalšie rokovania prezidentov sa vraj pripravujú na prvú polovicu septembra do Paríža.

Schôdzku v Minsku zvolal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Okrem Putina a Porošenka má prísť aj kazašský vodca Nursultan Nazarbajev a z Bruselu traja komisári Európskej únie. Rokovať sa má o riešení ukrajinskej krízy, asociačnej zmluve Kyjeva s Európskou úniou a energetickej bezpečnosti.

Oficiálne o stretnutí Putina s Porošenkom v Kyjeve ani Moskve nikto nehovorí, uvádza Kommersant. Jeho zdroje v Kremli ale uisťujú, že stretnutie sa pripravuje. Porošenkov vicekancelár Valerij Čalyj ruskému denníku povedal, že rokovania v Minsku odštartuje „reálny vyjednávací proces zameraný na urovnanie ukrajinskej krízy“.

Putin sa s Porošenkom zišiel zatiaľ len raz. Stalo sa to v júni v Normandii počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia počas druhej svetovej vojny. O skutočné rokovania ale vtedy nešlo, štátnici besedovali sotva štvrť hodiny v prítomnosti prezidentov Francúzska a Nemecka. Ďalšie stretnutie vraj bolo plánované na polovicu júla do Brazílie. Porošenko – na rozdiel od Putina – ale vtedy cestu na svetový futbalový šampionát kvôli vyhrotenej politickej situácii zrušil.

Podľa Kommersantu nemusí byť chystaný rusko-ukrajinský summit v Minsku na dlhú dobu posledný. Zvažovala sa vraj možnosť ďalšej prezidentskej schôdzky na konci augusta na Slovensku počas osláv 70. výročia Slovenského národného povstania. Podľa diplomatických zdrojov však ruskú delegáciu zrejme povedie minister obrany Sergej Šojgu.

Ďalšou možnosťou preto bude schôdzka prezidentov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska, ktorú na prvú polovicu septembra pripravuje francúzsky prezident François Hollande, uviedol Kommersant.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Petro Porošenko #Alexandr Lukašenko