Tisíce demonštrantov chceli v Pakistane zablokovať parlament

Tisíce protivládnych demonštrantov sa v stredu snažili blokovať vstup do pakistanského parlamentu. Vyzval ich k tomu podľa agentúry Reuters jeden z vodcov demonštrácií, vplyvný islamský duchovný.

20.08.2014 13:30
Pakistan, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie pred pakistanským parlamentom.
debata

V budove sa nachádzal aj premiér Naváz Šaríf. Zákonodarcom sa ale podarilo odísť zadným vchodom. Mnohotisícové demonštrácie za premiérovo odstúpenie sa v Islamabade konajú už päť dní.

Demonštranti v stredu prenikli cez ostro stráženú štvrť v Islamabade až k budove parlamentu. Agentúra DPA uviedla, že v pohotovosti je 40-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, proti demonštrujúcim ale nezasiahli.

„Nedovoľte nikomu, kto je vnútri, aby sa dostal von. Nikoho nepúšťajte dovnútra,“ povedal svojim stúpencom duchovný Muhammad Táhir Kadrí. Ten sa spolu s opozičnou politikom Imranom Chánom snaží dosiahnuť premiérovho odstúpenie.

Najvyšší súd v stredu obom vodcom protestov oznámil, že sú na štvrtok predvolaní pred súd. Parlament sa chystá znovu zísť vo štvrtok, uviedla jedna z poslankýň.

Chán premiérovi už skôr odkázal, aby do stredajšej 20. hodiny miestneho času (17:00 SELČ) rezignoval, inak sa protestujúci presunú k jeho sídlu. Vo vládnej štvrti sídli mnoho kľúčových inštitúcií, okrem iného úrad premiéra, ministerstvá a najvyšší súd. To by podľa niektorých mohlo chod krajiny ochromiť. Šaríf rezignovať odmietol a nariadil vyslať do ulíc hlavného mesta okrem polície aj vojakov.

Chán tiež oznámil, že jeho strana opustí 34 parlamentných kresiel a rezignuje aj na posty v troch provinčných zákonodarných zboroch. Opozičný politik už v nedeľu vyzval Pakistancov k „občianskej neposlušnosti“, súčasnej vláde tak majú prestať platiť poplatky a dane.

Demonštranti sú rozhorčení slabnúcou ekonomikou, nezamestnanosťou, nekontrolovaným rastom moci radikálnych skupín a zlým fungovaním základných služieb, ako sú dodávky elektriny, ktoré boli podľa BBC takmer zastavené.

Niektorí pakistanskí predstavitelia sú presvedčení, že za súčasnými protestmi stojí armáda, ktorá chce týmto spôsobom oslabiť civilnú vládu.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Pakistan #Naváz Šaríf