Nemci vylúčili podozrenie na ebolu, žena má maláriu

Pacientka, ktorá bola v utorok v Berlíne izolovaná kvôli podozreniu na ebolu, má maláriu. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila klinika, ktorá vykonávala testy.

20.08.2014 15:00
ebola, Nemecko, pacientka Foto: ,
Sanitka previezla pacientku s podozrením na ebolu na testy. Tie preukázali, že má maláriu.
debata

Tridsaťročnú ženu pôvodom z Afriky v utorok berlínska polícia po rozsiahlej bezpečnostnej akcii previezla do univerzitnej nemocnice Charité. Tamojší lekári v stredu potvrdili, že pacientka trpí maláriou. Počiatočné príznaky tejto choroby sa zhodujú so symptómami eboly. Vírus krvácavej horúčky vylúčili v utorok aj ďalšie európske krajiny vrátane Španielska a Rakúska.

V Libérii uvalili na niektoré mestské štvrte karanténu

V západnej Afrike medzitým pokračuje boj so zákernou chorobou. Libéria vyhlásila v krajine zákaz nočného vychádzania a uvalila karanténu na časť hlavného mesta Monrovia. Pri protestoch proti tomuto opatreniu sa demonštranti stretli s políciou. Libéria je najpostihnutejšia zo štyroch krajín v západnej Afrike, ktoré choroba zasiahla. Doteraz podľahlo vírusu podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 1 229 ľudí.

Zákaz vychádzania platí podľa vyhlásenia libérijskej prezidentky Ellen Johnsonovej-Sierleafovej od stredy každý deň od deviatej hodiny večer do šiestej do rána a to až do odvolania. Úrady tiež uzavreli dve celé štvrte metropoly Monrovia, v ktorých žije okolo 50-tisíc ľudí, a vyhlásili v nich karanténu.

Jednou z nich je aj West Point, chudobná štvrť, z ktorej kliniky cez víkend ušlo sedemnásť pacientov s podozrením na ochorenie ebolou. Všetky už sa vraj úradom podarilo nájsť a previezť do inej nemocnice.

Proti uvaleniu karantény na svoju štvrť v Monrovii protestovali stovky ľudí. Polícia, ktorá od rána blokovala prístupové cesty do oblasti, na rozohnanie davu použila slzný plyn. Demonštranti údajne nedostali žiadne predchádzajúce upozornenie na možné uvalenie karantény. „Ceny jedla sa tu zdvojnásobili, nemáme čo jesť,“ uviedol jeden z nich. Z miesta protestov zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia.

Ebola sa šíri aj pre nedisciplinovanosť

„Nedokážeme epidémiu kontrolovať, pretože závažnosť situácie ľudia stále podceňujú,“ uviedla prezidentka Johnsonová-Sirleafová v televíznom vyhlásení. Obyvatelia krajiny údajne ignorujú nariadenia vlády aj odporúčania zdravotníkov.

Mnoho rodín v Libérii svojich nakazených príbuzných pred ošetrením ukrýva, pretože sa domnievajú, že sa ich stav v karanténe len zhorší. Ďalej robia aj tradičné pohrebné rituály, ktoré prezidentka označila za jednu z príčin šírenia eboly. Libérijská vláda nariadila telá obetí vírusu páliť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Afrika #pacientka #ebola #Libéria