Island evakuuje okolie sopky Bárdarbunga

Islandské úrady nariadili kvôli možnej erupcii evakuáciu turistov z okolia sopky Bárdarbunga. Seizmológovia tu od soboty zaznamenali viac ako 3000 otrasov.

20.08.2014 16:05
Bárdarbunga, Island Foto: ,
Výstražné tabule blokujú cestu k sopke Bárdarbunga.
debata

Jeden z nich podľa agentúry APA dosiahol dokonca hodnotu troch stupňov Richterovej škály, ktorý je považovanáý za kritický. Či tento najväčší vulkanický systém na Islande skutočne exploduje, však zatiaľ nie je možné určiť.

O evakuácii turistov obľúbenej oblasti severne od ľadovca Vatnajökull rozhodli úrady už v utorok v noci. Akcia, ktorá začala v ranných hodinách, sa bude vraj týkať pravdepodobne 100 až 150 ľudí. Ohroziť by ich mohli okrem iného záplavy spôsobené výbuchom pod ľadovcom. Erupcia by tiež mohla viesť k uvoľneniu prachu do ovzdušia a prípadnému obmedzeniu leteckej dopravy nad ostrovom. Už teraz platí pre prelety oranžový, teda druhý najvyšší výstražný stupeň.

Či by prach narušil leteckú dopravu, ako sa to stalo v roku 2010 pri erupcii vulkánu Eyjafjallajökull, bude podľa seizmológa Martina Henscha závisieť od toho, do akej výšky sa popolčekový mrak dostane a tiež na tom, ako veľmi bude prach jemný. Bárdarbunga s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom Islandu.

Odborníci už vo vzdialenosti 30 kilometrov od vulkánu inštalovali webovú kameru, ktorá sníma oblasť, kde sa erupcie najviac očakávajú. So sledovaním sopky pomáha aj pobrežná stráž, ktorá pre túto úlohu vyčlenila svoje lietadlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island #Bárdarbunga