Kyjev ustúpil nacionalistovi Jarošovi

Šéf ukrajinskej strany Pravý sektor Dmytro Jaroš a jeho ľudia útočia nielen na juhovýchode Ukrajiny, ale aj v tyle tzv. protiteroristickej operácie.

21.08.2014 08:38
debata (91)

Zatiaľ čo v prvom prípade sa im to nedarí podľa predstáv, v Kyjeve bodovali. Najnovší ostrý konflikt Jaroša s ministrom vnútra Arsenom Avakovom sa skončil ústupom šéfa rezortu.

Jaroš najprv obvinil ministra z „kontrarevolúcie“ a pohrozil ozbrojeným pochodom na Kyjev. Prezidentovi Petrovi Porošenkovi dal dokonca 48-hodinové ultimátum. Líder nacionalitov žiadal od hlavy štátu aby „urobil poriadok“ v polícii, ktorá v posledných týždňoch zatkla viacerých ozbrojencov Pravého sektora. Väčšina z nich „v hlbokom tyle“ nelegálne prevážala zbrane a vo viacerých prípadoch rabovali „v mene vojny s Ruskom“. Aj preto minister Avakov obvinil rusofóba Jaroša zo snahy hrať úlohu Robina Hooda zatiaľ čo na východe „ženie svojich ľudí do záhuby“.

Šéf ultranacionalistov síce napokon odvolal hrozby, ale až potom ako poza mreží prepustili všetkých Jarošových spolubojovníkov. Potvrdil to poradca ministra vnútra Anton Geraščenko. V záujme „upokojenia situácie“, poslal minister vláde návrh na odvolanie svojho prvého námestníka Vladimira Jevdokimova. Podľa Jaroša vraj práve on má prsty v zatýkaní a „snahe zničiť Pravý sektor“. Schválenie odvolania námestníka ministra by malo padnúť do konca týždňa.

Podľa kyjevského politológa Michaila Pogrebinského Jaroš neprezentuje reálnu silu, ale zato o to viac komunikuje s médiami. „Nemyslím si, že Pravý sektor má dnes potenciál vyvolať ďalšiu vlnu nespokojnosti na Ukrajine. Jarošove tvrdenia sú preto iba jeho zbožným želaním,“ reaguje na hrozby nacionalistu politológ. Na druhej strane rôzne prápory ozbrojencov nekoordinujú svoje aktivity s armádou. Pritom ako pripomína ďalší ukrajinský politológ Dmitrij Poddubnij, „ešte približne pred viac ako pol rokom o Pravom sektore nik poriadne nevedel“. Dnes o ultranaciona­listickej strane a jej lídrovi hovoria všetci.

„Boli hybnou silou Majdanu, ale súčasná moc by sa ich dnes už najradšej zbavila. Nestalo sa,“ pripomína politológ Poddubnij. V čom spočíva charizma strany radikálnej pravice, pýtajú sa mnohí. Určite to vraj nie je iba tým, že má podporu hlavne na západe Ukrajiny.

Jaroš od začiatku budoval špeciálny oddiel Donbas a podľa jeho slov svoje aktivity koordinoval s Radou národnej bezpečnosti, s ministerstvom vnútra, ako aj s tajnou službou. V tom čase šéf nacionalistov tvrdil, že účasť oddielu v „protiteroristickej operácii“ vedenej spomínanými rezortmi nespôsobí problémy. Ani vládnej moci v Kyjeve. Zároveň „mimochodom“ nezabudol potvrdiť svoju kandidatúru na post prezidenta v májových voľbách. Dopadol v nich určite nie podľa predstáv, ale blíži sa nové hlasovanie. Tentoraz sa bude rozhodovať o obsadení parlamentu. A ani Jaroš nechce ostať pred jeho bránami.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Dmytro Jaroš #Pravý sektor