Ukrajinský minister hospodárstva sa vzdal kresla

Ukrajinský minister hospodárstva Pavlo Seremeta podal demisiu.

21.08.2014 10:45 , aktualizované: 17:00
debata (35)

Rozhodnutie oznámil agentúre Reuters a zároveň zverejnil na svojom Facebookovom profile. Dôvodom demisie je vraj nemožnosť presadiť hospodársku reformu. Okrem toho už minister nie je ochotný bojovať so „starým systémom“.

Seremet tlačovej agentúre povedal, že má pocit márnosti pri snahe presadzovať ďalšie reformy. Na Facebooku uviedol, že už nechce „bojovať proti včerajšiemu systému“ a že sa namiesto toho chce zamerať na prácu s perspektívnymi ľuďmi, ktorí vytvoria zajtrajší systém.

Seremet sa stal ministrom krátko po februárovom zosadení promoskovského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a spolu s ním aj celá vláda v júli ponúkli demisiu po odchode dvoch politických strán z vládnej koalície. Ukrajinský parlament však rezignáciu kabinetu zamietol.

Ukrajinský prezident by mohol parlament rozpustiť v nedeľu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil, že v nedeľu 24. augusta by mohol rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby. Porošenko už skôr naznačil, že Ukrajinci by mohli voliť nový parlament v októbri.

„Rozhodnutie bude prijaté vtedy, keď sa naplnia ústavné základy, a to, ako je všetkým známe, sa stane na Deň nezávislosti,“ uviedla hlava štátu na svojom webe. V nedeľu, kedy krajina bude oslavovať nezávislosť, totiž uplynie mesiac od chvíle, keď sa rozpadla väčšinová vládna koalícia. Žiadna iná ju doteraz nenahradila, a to podľa ústavy dáva hlave štátu právo snemovňu rozpustiť.

Porošenko plánuje postup konzultovať s predákmi parlamentu a politických strán. Uistil ale, že vo svojich rozhodnutiach sa bude riadiť preferenciami ľudu – a ten podľa neho požaduje „nový začiatok“ a „previerku“, ktorej najlepšou podobou sú voľby. Po nich podľa Porošenko volajú viac ako štyri pätiny Ukrajincov.

Vládnu koalíciu, ktorá vznikla pri februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča, 24. júla opustili menšie strany UDAR a Sloboda, ako aj skupina nezávislých poslancov, aby umožnili prezidentovi Porošenkovi vypísať predčasné parlamentné voľby. Tie majú parlament očistiť od „moskovských agentov“ a po májových voľbách hlavy štátu dokončiť obmenu vo vedení štátu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Arsenij Jaceňuk #Petro Porošenko #ukrajinský minister hospodárstva