Ukrajinci sa vraj zmocnili dvoch vozidiel z Ruska, Moskva to popiera

Kyjev tvrdí, že sa na východe Ukrajiny zmocnil dvoch bojových vozidiel ruskej armády. Patria divízii, ktorú ruská armáda na Ukrajinu prepravila letecky, informoval podľa agentúry AFP hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

21.08.2014 12:48 , aktualizované: 13:30
Ukrajina, Luhansk Foto: ,
Ukrajinci na obrnenom vozidle v Luhanskej oblasti.
debata (112)

Ukrajinskí vojaci sa vraj obrnencov zmocnili počas bojov okolo bašty proruských separatistov Luhansk, pričom nájdené dokumenty ukazujú na ich pôvod. Bezprostredne však Lysenko dôkazy nepredložil.

„V bojoch pri Luhansku ukrajinskí vojaci zadržali dve obrnené vozidlá z divízie prepravené letecky z ruského Pskova. Vo vozidlách sa našla sada dokumentov: vodičské preukazy a vojenské dokumenty,“ povedal Lysenko.

O prenikanie ruskej vojenskej techniky cez rusko-ukrajinské hranice sa špekuluje neustále. Lysenko v stredu vyhlásil, že v Luhansku je dlhšiu dobu zhromažďovaná ťažká technika, tanky, raketomety Grad a ťažké delostrelectvo. V posledných dňoch sa hovorilo o preniknutí najmenej dvoch skupín obrnencov z Ruska na ukrajinské územie.

Moskva podobné informácie popiera. Agentúra Ria Novosti cituje predstaviteľa ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova, podľa ktorého bojové vozidlá nemajú označenie ruských ozbrojených síl.

Luhansk obliehajú vládne sily už 19 dní

Pri bojoch s proruskými separatistami na východe Ukrajiny zahynulo počas uplynulých 24 hodín ďalších päť vojakov a 21 ich utrpelo zranenia. Vládne sily zaznamenali tento týždeň vo svojej ofenzíve na povstaleckom území výrazné úspechy, konflikt však naďalej pokračuje a vyžiadal si už viac než 2 000 životov a vyše 340 000 ľudí muselo svoje domovy opustiť.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko novinárom vo štvrtok povedal, že vládne jednotky stále bojujú proti separatistom v meste Ilovajsk a jeho okolí, hoci je pod vládnou kontrolou.

Mesto leží neďaleko povstalcami kontrolovaného Donecka. Prudké boje pokračujú tiež v Luhansku, bašte separatistov 20 kilometrov od ruských hraníc, povedal Lysenko. Mesto vládne sily obliehajú už 19 dní a chýbajú v ňom základné potreby ako voda či elektrina.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #Ukrajina #Luhansk