Prvé kamióny ruského konvoja už prišli k ukrajinskému odbaveniu

Colníci na ukrajinskej strane hranice vo štvrtok začali po ruskej kontrole odbavovať prvé vozidlá z ruského humanitárneho konvoja vyslaného na východnú Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters to oznámila ukrajinská pohraničná stráž.

21.08.2014 15:15
Ukrajina, humanitárny konvoj, Rusko, hranica,... Foto: ,
Kamióny s humanitárnou pomocou s Ruska prišli k ukrajinskému odbaveniu.
debata (14)

Nie je jasné, či už vozidlá prekročili hranicu, ale podišli do zóny nikoho medzi ruským a ukrajinským kontrolným stanovišťom. Agentúra AP uviedla, že na Ukrajinu už boli cez hranicu vpustené dve vozidlá Červeného kríža a mieria smerom k Luhansku.

Na ukrajinskej strane hranice teraz má pokračovať odbavenie viac ako 200 kamiónov. Konvoj sa pritom pri hranici medzi Ruskom a Ukrajinou zdržal takmer týždeň. Ukrajinské úrady totiž pochybovali o skutočnej povahe konvoja, pretože panovali obavy, že miesto ľuďom v núdzi je v skutočnosti určený proruským separatistom na východe Ukrajiny a že preváža vojenské dodávky, čo Moskva popiera.

Neistota panuje aj ohľadom bezpečnostných garancií pri prejazde konfliktnej oblasti vo východnej Ukrajine.

Vozidlá Červeného kríža na rusko-ukrajinských... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Ukrajina, humanitárny konvoj, Rusko, hranica, colnica, odbavenie Vozidlá Červeného kríža na rusko-ukrajinských hraniciach.

„Môžem potvrdiť, že ukrajinská strana začala s formalitami colného odbavenia ruského humanitárneho nákladu,“ uviedol hovorca pohraničníkov Andrij Demčenko. Náklad však v tú chvíľu bol stále na ruskej strane.

Humanitárna pomoc je určená predovšetkým obyvateľom bašty separatistov Luhanska a jeho okolia, kde ukrajinská armáda stále zvádza prudké boje so vzbúrencami. Mesto je už 19 dní v obkľúčení a je prerušená dodávka vody a elektriny.

V bojovej zóne na humanitárnu pomoc čakajú desaťtisíce ľudí. Kyjev vo štvrtok oznámil, že na západnú Ukrajinu dorazila humanitárna pomoc z Poľska. Oblečenie, vykurovacie telesá aj školské potreby boli rozdelené medzi utečencami z východu krajiny a z anektovaného Kry­mu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #colnica #Ukrajina #kríza na Ukrajine #humanitárny konvoj