Proti interrupčnému zákonu protestovali stovky Írov

Stovky ľudí sa v stredu zhromaždili pre budovou írskeho parlamentu, kam prišli vyjadriť svoj odpor k prísnemu zákonu o interrupciách. Pobúrenie v katolíckej krajine opätovne vyvolal prípad, keď lekári odmietli žene vykonať umelé prerušenie tehotenstva a dieťa splodené pri znásilnení porodili cisárskym rezom.

21.08.2014 15:50
debata (3)

Pred dvoma rokmi zase pobúril prípad Indky, ktorá po odmietnutí interrupcie zomrela. Parlament napriek tomu schválili minulý rok zákon, ktorý len v prípade ohrozenia života ženy umožňuje podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva.

Normu v júli skritizoval aj Výbor pre ľudské práva Organizácie spojených národov a Írom odporučil zakomponovanie možnosti interrupcie aj v prípade znásilnenia, incestu alebo poškodenia plodu. Írska vláda už vyhlásila, že na zmenu legislatívy bude potrebné vyhlásiť referendum.

Kým najnovšie írski lekári neprerušili tehotenstvo mladej imigrantke, ktorá podľa lekárov bola už v pokročilom štádiu, v roku 2012 zomrela 31-ročná Indka Savita Halappanavarová. Tá žiadala prerušenie tehotenstva, keď sa dozvedela, že jej plod umiera. Žiadosť však zamietli s tým, že jej život nie je v ohrození. Po potrate zomrela na otravu krvi.

V konzervatívnom Írsku však až do minulého roka potraty upravovala legislatíva z roku 1867, na základe ktorej za ne hrozilo až doživotné väzenie. Po novom je možné udeliť najviac 14-ročný trest.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #OSN #interrupcie