Proruskí rebeli na Ukrajine žiadajú Srbov o finančnú pomoc

Ruská organizácia s názvom Kosovský front vyzvala obyvateľov Srbska, aby darovali peniaze proruským separatistom bojujúcim na východe Ukrajiny proti centrálnej vláde. Peniaze vraj dostanú zranení povstalci, ale kúpia za ne aj uniformy a ďalšie vybavenie jednej z jednotiek rebelov, povedal serveru BalkanInsight Željko Djurović, zástupca Kosovského frontu v Srbsku.

21.08.2014 19:10 , aktualizované: 20:30
debata (101)

„Zatiaľ sme vybrali okolo 800 eur, ktoré dostanú zranení obrancovia Donbasu. Tiež nakúpime uniformy a ďalšie vybavenie pre slovansko-srbskú jednotku Jovan Sević,“ vyhlásil Djurović. Zatiaľ im vraj za posledné dva týždne prispelo asi desať ľudí zo Srbska, Bosny, ale aj Srbi z Kanady, Austrálie a Švajčiarska.

Ľudia údajne rebelom ponúkajú aj potraviny a oblečenie. „Niektorí odo mňa dokonca chceli, aby som ich dostal zo Srbska na Ukrajinu, pretože chceli pomôcť naším jednotkám, ale to my nerobíme,“ dodal Djurović.

V niekoľkých médiách sa v poslednej dobe objavili informácie, že medzi proruskými separatistami bojuje aj množstvo srbských dobrovoľníkov. Ruská agentúra RIA Novosti dokonca napísala, že Igor Strelkov, ktorý bol ešte donedávna hlavným veliteľom východoukrajinských povstalcov, údajne tvrdil, že niektorých srbských bojovníkov pozná z minulosti, keď spolu s nimi bojoval vo vojne v Bosne v rokoch 1992 až 1995.

Srbský premiér Aleksandar Vučić prípadné zapojenie Srbov odsúdil. „Akékoľvek zapojenie srbských občanov do ukrajinskej krízy Srbsku škodí,“ vyhlásil.

Vodca Kosovského frontu v Moskve Alexander Kravčenko srbskú účasť potvrdil, avšak odmietol, že by Srbi odchádzali bojovať na Ukrajinu za peniaze. „To je lož. Sú to dobrovoľníci, ktorí milujú ruský ľud,“ vyhlásil. Médiá však informovali o tom, že z 90 percent ide o žoldnierov, ktorí za svoje služby dostávajú mesačne plat 1 200 až 6-tisíc dolárov.

Porošenko chce s Putinom hovoriť o stiahnutí ozbrojencov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok novinárom povedal, že chce na budúci týždeň na stretnutí v Minsku hovoriť so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o mieri a stiahnutí ruských ozbrojencov z východu Ukrajiny, kde sa ukrajinská armáda od apríla snaží potlačiť separatistické povstania.

„Ukrajina chce mier, pôjdeme do Minska hovoriť o mieri,“ povedal Porošenko podľa webu denníka Ukrajinská pravda a dodal, že všetci sú už vojnou unavení. „Som presvedčený, že sa nám to podarí,“ povedal Porošenko, bez priameho vyslovenia Putinovho mena.

Na mierových rokovaniach je podľa Porošenka nutné mať silné postavenie, ktoré môže zabezpečiť len „jednota národa, silná krajina, silná armáda“. „Chceme zaistiť zvrchovanosť, nezávislosť, územnú celistvosť. Bojujeme o nezávislosť Ukrajiny. Určite zvíťazíme,“ zdôraznil šéf štátu.

V Minsku sa má 26. augusta konať schôdzka prezidentov Bieloruska, Kazachstanu, Ruska a Ukrajiny s účasťou troch členov Európskej komisie, šéfky únijnej diplomacie a komisárov pre energetiku a obchod. Okrem urovnania ukrajinského konfliktu sa má rokovať o dodávkach ruského plynu a o dosiaľ neratifikovanej asociačnej dohode medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Stretnutie v Minsku by malo priniesť prvé priame rokovanie Putina a Porošenka od krátkej schôdzky pri júnových oslavách vylodenia Spojencov v Normandii, ktorá vyvolala nádeje na prielom po dlhých mesiacoch konfrontácie medzi Moskvou a Kyjevom o ďalšej orientácii Ukrajiny, ktorá sa po februárovom zvrhnutí proruského režimu zbližuje so Západom. Moskva odpovedala anexiou Krymu a podporou povstania na ruskojazyčnom východe Ukrajiny. Kolízia na Ukrajine vyvolala najhoršiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #žoldnieri