Skupina Boko Haram dobyla v Nigérii ďalšie mesto

Islamskí radikáli z hnutia Boko Haram pokračujú v dobývaní ďalšieho územia na severe Nigérie, a to po vzore extrémistov z organizácie Islamský štát, ktorí na severe Sýrie a Iraku vyhlásili kalifát.

21.08.2014 20:30
debata (1)

Podľa agentúry AFP sa vo štvrtok zmocnili mesta Buni Yadi, čo slávnostne spečatili vyvesením svojej vlajky na budove miestnej radnice.

V posledných mesiacoch sa po dlhoročných útokoch zo zálohy na armádu a vyvražďovaní dedín v oblasti dostali nigérijskí islamisti do povedomia svetovej verejnosti únosmi stoviek mladých žien a dievčat a takisto tiež mužov a chlapcov, aby posilnili svoje ozbrojené zložky.

O Buni Yadi bojovalo Boko Haram niekoľko mesiacov. Vo februári pri nájazde na obec povraždili jeho ozbrojenci štyri desiatky školákov spiacich na miestnom internáte. Odvtedy aj po ďalších útokoch začali z mesta utekať stovky jeho obyvateľov. Kontrolu nad oblasťou potvrdili aj postavením zátarás na cestách a náhodným zabíjaním ľudí, ktorí sa vzpierali podľa ich názoru islamským zvyklostiam. Dvoch mužov zastrelili údajne len preto, že fajčili cigarety. Smrti neunikol ani miestne známy drogový dealer.

Členovia hnutia Boko Haram rozpútali v poslednom čase nevídanú vlnu násilia, ktoré sa zo severovýchodných štátov Borno, Yobe a Adamawa začalo prelievať aj do hlavného mesta Abuja. Len za tento rok zabila skupina pri zhruba stovke teroristických útokov viac ako 3-tisíc ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #islamisti