Mohla zahynúť. Prekvapí v brazílskych prezidentských voľbách?

Vyrastala v chudobe, ťažká mladosť sa podpísala na jej zdraví, do šestnástich rokov nevedela čítať. Život jej pripravil viaceré pasce. Posledná sa spája s leteckým nešťastím, ktorému sa vyhla. Politička, ktorá sa nedávno takpovediac narodila druhýkrát, má nádej riadiť najľudnatejší štát Južnej Ameriky. Marina Silvová, 56-ročná Brazílčanka, sa stala socialistickou prezidentskou kandidátkou.

22.08.2014 07:10
Marina Silvová Foto: ,
Marina Silvová
debata (1)

Pôvodne mala byť „dvojka“ vo voľbách. Lenže socialista Eduardo Campos, po boku ktorého stála ako viceprezidentská kandidátka, minulý týždeň zahynul pri leteckej havárii. Silvová sa chystala cestovať s ním, ale zmenila program. V zlom počasí tak v troskách malého stroja spolu s Camposom našlo smrť šesť a nie sedem ľudí.

Silvová je príklad ženy, ktorú nepohltili chudobné pomery a, naopak, z nemajetnosti si vyšliapala cestu k úspechu. Dievčatko, ktoré otcovi pomáhalo pri kaučukovníkoch, sa v tínedžerskom veku vybralo z vidieka do mesta, aby sa konečne naučilo čítať. Mladá Marina sa s abecedou zoznámila v kláštore, keď mala šestnásť rokov. Silvová neskôr zvládla vysokoškolské štúdium a zapojila sa najprv do ochrany pralesov a zakladania odborov. V kariére pokračovala vstupom do politiky.

Zostali jej však trvalé zdravotné následky z obdobia ranej mladosti. „V detstve bola viackrát vážne chorá. Mala zápal pečene, maláriu a otravu ťažkými kovmi,“ pripomenula stanica BBC. Silvová sa musí vyhýbať kozmetike, parfumom, alkoholickým nápojom a červenému mäsu. Jej zdravie je totiž ľahko zraniteľné.

Prezidentskou kandidatúrou môže poriadne zamiešať karty vo voľbách. Campos by sa v nich podľa prieskumov umiestnil na treťom mieste, čiže by nepostúpil do finále. S príchodom Silvovej ako socialistickej „jednotky“ sa mení situácia. Z nálady voličov vyplýva, že by sa dostala do rozhodujúceho druhého kola, v ktorom má dokonca šancu zvíťaziť nad Dilmou Rousseffovou, ktorá obhajuje prezidentské kreslo.

Otázne je, aký vplyv mala smrť Camposa na najnovší prieskum, ktorý prekvapujúco favorizuje Silvovú. Jej šance by sa mohli znížiť, keď vyprchajú emócie a pozornosť sa sústredí na predvolebný politický zápas. Nevýhodou Silvovej môže byť to, že zastáva konzervatívne katolícke názory. Na opačnej strane má povesť najviac zásadovej osoby v brazílskej politike, čím môže osloviť sklamaných alebo nerozhodnutých voličov. Uvidí sa po prvom kole, ktoré sa uskutoční 6. októbra.

Marina Silvová – z chudoby do politiky

  • Narodila sa do vidieckej rodiny, v ktorej bolo až jedenásť detí. Ako dieťa spolu so súrodencami pomáhala otcovi v pralese získavať rastlinné mlieko z kaučukovníkov. Denne prešla niekoľko kilometrov.
  • Osirela, keď mala šestnásť rokov, a vtedy odišla do mesta. V kláštore ju mníšky naučili čítať. Stadiaľ odišla k jednej rodine, kde pracovala ako slúžka výmenou za stravu a ubytovanie.
  • Podarilo sa jej vyštudovať históriu (vysokoškolský diplom získala 26-ročná), angažovala sa proti odlesňovaniu, zakladala odborové hnutie.
  • Prvý výrazný úspech v politike dosiahla pred dvomi desaťročiami, keď bola vo veku 36 rokov zvolená za senátorku. V roku 2003 sa stala ministerkou životného prostredia.
  • S kandidovaním v prezidentských voľbách už má skúsenosť. Pred štyrmi rokmi ju podporilo takmer 20 percent voličov. Nezískala však dostatok hlasov, aby postúpila do rozhodujúceho druhého kola volieb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Marina Silvová