Hamas zabil 18 údajných informátorov Izraela

Palestínske radikálne hnutie Hamas zavraždilo 18 ľudí, ktorí údajne pracovali ako informátori Izraela.

22.08.2014 11:39 , aktualizované: 14:19
debata

Agentúra AP oznámila, že ide zrejme o reakciu na štvrtkovú likvidačnú akciu Izraela, pri ktorej prišli o život traja členovia vedenia ozbrojeného krídla Hamasu.

Konflikt v pásme Gazy trvá už viac ako 40 dní, v piatok padli ďalší dvaja civilisti a od začiatku júla boja neprežilo vyše 2 000 ľudí. Hamas po štvrtkovej likvidačnej akcii oznámil, že sa nenechá zastrašiť a že jeho cieľ zostáva rovnaký – dosiahnuť útokmi na Izrael zrušenie blokády pásma Gazy. Za smrť svojich veliteľov pohrozil odvetou.

Počas dňa na veliteľstve polície v Gaze zabili 18 ľudí, ktorých predtým súd v Gaze usvedčil ako informátorov pracujúcich pre Izrael. Izraelské letectvo vykonalo 20 náletov na pásmo a radikáli podľa agentúry AP vystrelili na Izrael dve rakety. Pri jednom z náletov bola zasiahnutá farma na juhu pásma a zomreli tam dvaja robotníci.

Od začiatku konfliktu prišlo podľa palestínskej bilancie o život približne 2 090 Palestín­čanov, z ktorých 469 boli deti. Zranených bolo zhruba 10-tisíc Palestínčanov a z nich takmer tretina je detí. Bez strechy nad hlavou sa ocitlo na 100-tisíc obyvateľov pásma.

V izraelskej tlači sa objavila informácia o nákladoch na vojnu. Podľa armády už konflikt stál 2,5 miliardy dolárov, čím doterajšie náklady presiahli výdavky na konflikt s libanonským hnutím Hizballáh v roku 2006. Tok peňazí sa údajne trochu spomalil, keď Izrael z pásma stiahol pozemné jednotky. Nákladné je najmä vybavenie záložníkov a logistika.

Izrael povolal podľa denníka Haarec okolo 60-tisíc záloh a ich príprava a nasadenie do boja stálo za mesiac už 30 miliónov šekelov (bezmála 6,5 milióna eur). Vysoká cena vojny a ďalšie finančné nároky armády sa podľa Haarecu zrejme premietnu do potlačovania mnohých iných výdavkov štátneho rozpočtu v najbližších troch rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy