Pentagon vraj pri výmene vojaka Bergdahla porušil zákon

Americké ministerstvo obrany porušilo zákon, keď včas neinformovalo Kongres o výmene seržanta Boweho Bergdahla, zajatého v Afganistane, za päť členov hnutia Taliban. Oznámil to úrad kontrolujúci zodpovednosť vládnych úradníkov (GAO).

22.08.2014 12:05
Bowe Bergdahl Foto: ,
Boweho Bergdahl
debata (1)

Pentagon podľa jeho záveru prekročil svoje zákonné právomoci aj tým, že na záchranu Bergdahla, ktorý je v súčasnosti vyšetrovaný kvôli obvineniam z dezercie, použil neschválené finančné prostriedky.

Výmena dvadsaťosemročného vojaka, ktorého Taliban prepustil po piatich rokoch väznenia na konci mája výmenou za piatich väzňov z americkej vojenskej základne Guantánamo, okamžite vyvolala kritiku zvlášť republikánskych kongresmanov. Parlament potom začal vlastné vyšetrovanie udalosti.

Úrad GAO teraz dospel k záveru, že vláda porušila zákon, keď neinformovala Kongres najmenej 30 dní vopred o chystanej akcii. Nezákonného rokovania sa vedenie Pentagonu dopustilo aj tým, že na vykonanie použilo takmer milión dolárov z účtu pre vojnové operácie, ktorý nebol schválený priamo na túto akciu. „Podľa nášho názoru je vyznenie zákona jasné a jednoznačné,“ uviedol GAO vo vyhlásení zaslanom Kongrese.

Minister obrany Chuck Hagel pritom utajované vykonanie výmeny počas vypočutia pred Kongresom obhajoval tým, že vláda nemohla váhať kvôli vojakovmu ohrozenému zdraviu a zároveň nechcela akciu prezradiť, čím by riskovala jej nezdar.

Na akcii podľa neho nebolo nič nezákonného, čo vraj Pentagonu potvrdilo ministerstvo spravodlivosti. Parlament sa o akcii dozvedel až tesne potom, čo sa odohrala.

GAO oznámil svoje zistenia v čase, keď Američanmi otriasol prípad vraždy novinára Jamesa Foleyho, ktorého zabili islamisti v Sýrii. Extrémisti za jeho prepustenie údajne požadovali výkupné 100 miliónov eur. Na rozdiel od výmeny rukojemníkov za zajatých teroristov však americká vláda za svojich občanov výkupné neplatí.

Ihneď po Bergdahlovom prepustení sa zniesla vlna kritiky nielen na vládu, ale aj na samotného vojaka. Niektorí z jeho kolegov z afganskej misie totiž tvrdia, že Bergdahl je dezertér, ktorý opustil základňu a odišiel k Talibanu. Vyčítajú mu tiež, že v snahe oslobodiť ho zahynulo niekoľko amerických vojakov. Armádne vyšetrovanie prípadu stále prebieha.

Seržant po svojom návrate z Afganistanu absolvoval nevyhnutnú liečbu vo vojenskej nemocnici v texaskom San Antoniu. V polovici júla sa potom vrátil do služby v armáde a začal pracovať v kancelárii na základni Fort Sam Houston tiež v San Antoniu. Jeho právnik tento týždeň oznámil, že Bergdahl chce vojsko opustiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Taliban #rukojemník #Kongres USA #Bowe Bergdahl