V Sýrii prebiehajú boje o leteckú základňu

Sýrska armáda vyslala posily k dôležitej leteckej základni na severovýchode Sýrie, ktorá je terčom útoku povstalcov z extrémistickej skupiny Islamský štát.

22.08.2014 12:29
debata (15)

V piatok o tom informovala Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv. Základňa Tabká, asi 40 kilometrov od mesta Rakká, je posledným miestom pod kontrolou vlády v oblasti, ktorú majú celú v rukách sunnitskí islamisti.

V bojoch tam od štvrtka zahynulo najmenej 30 povstalcov a desiatky utrpeli zranenia. Mesto Rakká je baštou Islamského štátu v Sýrii. V posledných týždňoch skupina v tejto oblasti obsadila až tri vojenské základne.

Islamský štát má už pod kontrolou asi tretinu územia severnej a východnej Sýrie. Obsadil tiež rozľahlé časti severného Iraku. Kurdským a irackým jednotkám pomáha v boji proti islamistom americké letectvo, ktoré bombarduje pozície Islamského štátu v Iraku.

Konflikt v Sýrii si vyžiadal už takmer 200-tisíc obetí

Občianska vojna v Sýrii si od svojho začiatku v marci 2011 do apríla 2014 vyžiadala už viac ako 190-tisíc obetí, čo je dvakrát viac ako číslo oficiálne uvedené pred rokom. V piatok to oznámila Rada OSN pre ľudské práva odvolávajúc sa na preverované údaje z viacerých zdrojov.

Správa OSN poukazuje aj na vypadnutie sýrskej občianskej vojny z „medzinárodného radaru“. Podľa organizácie sú navyše čísla nižšie ako skutočnosť, keďže do celkového počtu pre nemožnosť overenia nezarátali viac ako 50-tisíc obetí. Najviac ľudí podľa OSN prišlo o život v okolí hlavného mesta Damask (takmer 40-tisíc), nasleduje Halab s viac ako 30-tisíc obeťami a mesto Homs.

Jadrom konfliktu je boj medzi islamskými povstalcami a silami autoritatívneho režimu prezidenta Bašara Asada, ktorý povstalcov označuje za teroristov a vystríha západ pred ich vyzbrojovaním. Leteckým útokom zo strany USA sa pred rokom vyhol iba vďaka súhlasu s odvozom a zlikvidovaním chemických zbraní z krajiny.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát