Američania údajne zvažujú nálety na Islamský štát aj v Sýrii

Američania údajne zvažujú letecké údery na pozície islamistov z hnutia Islamský štát aj v Sýrii. Doteraz ich podnikali len v Iraku.

23.08.2014 09:18
James Foley Foto: ,
Muž podporujúci amerického novinára Jamesa Foleyho počas protestu proti režimu prezidenta Bašara Asada v Sýrii na námestí Times Square v New Yorku.
debata (50)

Naznačil to aspoň v piatok bezpečnostný poradca Bieleho domu Ben Rhodes, uviedli svetové agentúry. Ozbrojenci obsadili v uplynulých týždňoch významnú časť Iraku a iracká armáda a kurdskí bojovníci sa ich snažia zastaviť. Pomáha im v tom práve americké letectvo.

Podľa Rhodesa Američania podniknú čokoľvek, aby ochránili národnú bezpečnosť. „Nebudeme sa obmedzovať hranicami,“ dodal poradca amerického prezidenta.

Spojené štáty sa doteraz vyhýbali akémukoľvek vojenskému zapojeniu do sýrskej občianskej vojny, ktorá trvá už viac ako tri roky. Vzhľadom k ofenzíve islamistov, ktorú podnikajú v Iraku a Sýrii, a tiež poprave amerického novinára Jamesa Foleyho, ale môže tento odpor slabnúť, poznamenala agentúra AP.

Mnoho vysoko postavených republikánov aj niektorí demokrati už vyzvali Obamu, aby proti islamistom zasiahol oveľa tvrdšie ako doteraz. Americký prezident doteraz vylúči akékoľvek zapojenie pozemných jednotiek do bojov v Iraku.

50 debata chyba