Merkelová sľúbila 500 miliónov eur na obnovu východu Ukrajiny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila 500 miliónov eur ako príspevok na medzinárodnú pomoc pri obnove vojnou zničeného východu Ukrajiny.

23.08.2014 09:32 , aktualizované: 15:50
Merkelová, Porošenko Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.
debata (170)

Podľa zahraničných agentúr to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko, s ktorým sa Merkelová stretla v Kyjeve. Kancelárka zároveň uviedla, že je potrebné, aby obe znepriatelené strany uzavreli prímerie.

„Chcel by som poďakovať pani Merkelovej (…) za vytvorenie špeciálneho fondu, ktorý bude oznámený na septembrovej darcovskej konferencii v Európskej únii a do ktorého sa presunie 500 miliónov eur na obnovu infraštruktúry Donbasu,“ povedal Porošenko, ktorého cituje agentúra Interfax.

Šéfka nemeckej vlády je v ukrajinskej metropole na svojej prvej návšteve od vypuknutia bojov medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na východe krajiny. Merkelová podľa agentúry Reuters vyzvala obe strany, aby sa zasadili za nastolenie prímeria, avšak pripustila, že mier nenastane, kým sa nepodarí zlepšiť kontrolu nad hranicou Ukrajiny s Ruskom. Cez hranicu podľa Kyjeva prúdia ruské zbrane a žoldnieri. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Ďalšie sankcie proti Rusku nie sú podľa kancelárky teraz na programe dňa, ale do budúcnosti ich nevylúčila. Záležať podľa nej bude na tom, či sa nezhorší situácia.

V predvečer kancelárkinej návštevy sa nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel vyslovil pre federalizáciu Ukrajiny ako jediné schodnú cestu k zachovaniu jednoty krajiny. „Územnú celistvosť Ukrajiny možno zachovať len v prípade, že sa urobí ponuka regiónom s ruskojazyčnou väčšinou,“ odhadol vicekancelár s tým, že „premyslená koncepcia federalizmu sa zdá byť jedinou možnou cestou“.

Federalizáciu Ukrajiny, ku ktorej vzhľadom na silnú ruskojazyčnú komunitu na východe krajiny nabádala Moskva, Kyjev až doteraz odmietal. Merkelová poznamenala, že Porošenkova otvorenosť voči „decentralizácii“ krajiny sa javí ako dobré znamenie.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Kyjev #Ukrajina #Petro Porošenko