Zajatí ruskí výsadkári vraj prešli ukrajinskú hranicu omylom

Ruskí vojaci, ktorých zadržali na Ukrajine, prekročili rusko-ukrajinské hranice omylom a pri zadržaní nekládli odpor, uviedli agentúry ITAR-TASS a Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany. Ruské bojové vrtuľníky vraj ostreľovali ukrajinských pohraničníkov a štyroch z nich zabili.

26.08.2014 10:43 , aktualizované: 13:30
debata (396)

Ukrajinská tajná služba SBU v pondelok informovala o zadržaní desiatich ruských výsadkárov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa Kyjeva ruskí výsadkári neprekročili hranicu omylom, ale mužov na Ukrajinu vyslali ich velitelia. „Nebol to omyl, ale vykonávali tu špeciálnu operáciu,“ povedal armádny hovorca Andrij Lysenko.

Moskva doteraz popierala prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine, rovnako tak aj obvinenia Kyjeva a Západu, že posiela separatistom zbrane a posily. SBU ale zverejnila na internete videozáznam z výsluchu zajatých príslušníkov 331. pluku 98. výsadkovej divízie, ukrajinské médiá následne zverejnili ich fotografie.

Ruskí vojaci boli zadržaní so zbraňami a osobnými dokladmi. SBU ich označila za „skupinu ruských diverzantov, ktorá zločinne vtrhla na Ukrajinu“. „Uvedení vojaci sa skutočne zúčastnili na hliadkovaní na rusko-ukrajinskej hranici, ktorú v nevytýčenom a neoznačenom úseku najpravdepodob­nejšie náhodou prekročili. Pri zadržaní, ako je známe, nekládli odpor,“ tvrdí ruské ministerstvo.

Súčasne zdôraznilo, že aj ukrajinskí vojaci mnohokrát prekročili spoločnú hranicu, jednotlivo i v celých skupinách, a to aj so zbraňami a vojenskou technikou. Celkovo išlo o viac ako 500 vojakov. „Ale žiadny zbytočný rozruch sme kvôli tomu nerobili, jednoducho sme na bezpečnom mieste vracali na ukrajinské územie všetkých, ktorí si to priali,“ dodal zdroj.

Ruskí výsadkári boli na Ukrajine zajatí krátko pred očakávanou schôdzkou ruského a ukrajinského prezidenta v Minsku. Ešte v pondelok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ako dezinformácie odmietal správy ukrajinských úradov a médií o tom, že po boku separatistov bojujú aj ruskí vojaci.

Zajatí ruskí parašutisti predstavujú „prvý konkrétny dôkaz, že sa ruské pravidelné sily zúčastňujú bojov na východe Ukrajiny“, napísala agentúra AFP.

Jeden zo zajatcov, desiatnik Ivan Mitčakov, vypovedal pred kamerou, že netušil, kedy prekročil hranice. To, že je na Ukrajine, si uvedomil až v okamihu, keď sa ocitol pod paľbou. Velitelia im vraj povedali len, že ich čaká 70-kilometrový pochod.

Iný výsadkár, Ivan Romancev, vysvetľoval, že si spočiatku myslel, že je na cvičení, ale potom, keď si uvedomil, že nie je na manévroch, dostal strach. „Uvedomil som si, že sa tu vedie vojna medzi Ukrajinou a Ruskom,“ povedal a dodal, že vysielanie ruských televízií o situácii u susedov nezodpovedá skutočnosti. Matky zajatých ruských vojakov sa podľa ukrajinských médií vraj už obávajú, aby úrady neurobili z ich synov dezertérov.

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej podľa ruskej verzie serveru BBC vyzval príbuzných ruských vojakov, aby sa zaujímali o osud svojich blízkych, ktorí mohli upadnúť do zajatia alebo zahynúť na Ukrajine, hoci oficiálne majú byť na cvičenie kdesi v Rusku. „Teroristi zahrabávajú telá padlých stavebnými strojmi, nezanechávajú ani mená na krížoch. Vyzývam príbuzných ruských vojakov, okamžite sa snažte zistiť, kde sú vaši príbuzní,“ apeloval Heletej.

Do konfliktu vraj zasiahli ruské vrtuľníky

Prvýkrát od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny vraj ruské bojové vrtuľníky Mi-24 ostreľovali ukrajinských pohraničníkov a štyroch z nich zabili. Uviedol to hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. K incidentu došlo ešte v pondelok, keď sa podľa Kyjeva kolóna obrnencov pokúšala preraziť z Ruska na juhovýchod Ukrajiny, cez Novoazovsk k prístavu Mariupol, aby tu vytvorila nový front ozbrojeného povstania.

„Dva ruské bojové vrtuľníky Mi-24 ostreľovali neriadenými raketami ukrajinských pohraničníkov,“ povedal Lysenko podľa denníka Ukrajinská pravda a dodal, že štyria pohraničníci padli, ďalší traja utrpeli zranenia. „Vďaka odvahe hrdinov sa prielom cez hranicu nepodaril,“ dodal.

Obyvatelia Novoazovska podľa agentúry AP aj utekali pred bombardovaním, ale nebolo jasné, z ktorej strany sa strieľa.

„Situácia sa vyznačuje väčšou aktivitou protivníka i ruských vojsk na východnom a južnom smere v Doneckej oblasti aj rastom počtu provokácií na rusko-ukrajinských hraniciach. Rusko sa tak snaží vytvoriť nový front na juhu Doneckej oblasti,“ vyhlásil plukovník Lysenko.

Dodal, že ešte v pondelok ukrajinské delostrelectvo a letectvo zničili 12 obrnencov nepriateľa a teraz armáda upevnila svoje pozície. Avšak ostreľovanie Novoazovska „ruskými žoldniermi“ stále pokračuje a údajne horí mestská nemocnica. Armáda sa vraj tiež snaží posilniť obkľúčenie Donecka a Horlivky.

Hovorca potvrdil „tvrdé boje“ pri Ilovajsku, kde vzbúrenci podľa ukrajinských médií obkľúčili šesť dobrovoľníckych práporov. „Je tam skutočne ťažko, vedú sa boje, protiútoky. Rusko nepretržite dodáva ťažké zbrane,“ povedal Lysenko. Súčasne však uistil, že po preskupení síl bude pokračovať ukrajinská ofenzíva.

Ukrajinci hlásia straty separatistov

Ukrajinské vládne jednotky za posledných 24 hodín zabili a zranili takmer 250 ozbrojených separatistov a zničili množstvo vojenskej techniky. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na armádne komuniké.

Tvrdenie zatiaľ nebolo možné overiť na druhej strane. Na východe Ukrajiny začiatkom apríla prepuklo proruské povstanie, ktoré sa vládne sily snažia potlačiť. V obliehanej bašte separatistov, v Donecku, sa v noci stali obeťami paľby traja civilisti, oznámili to miestne úrady.

Ukrajinská agentúra Unian pripísala streľbu a obete separatistom, ruská ITAR-TASS ukrajinským vojakom. „Straty protivníka za uplynulých 24 hodín činia 247 teroristov, dva tanky, osem obrnených vozidiel, dva raketomety Grad, štyri nákladné vozidlá a jedno delo,“ uviedlo tlačové stredisko ukrajinskej armády.

O vlastných stratách sa nezmienilo, skôr však pripustilo, že v pondelňajších bojoch o Ilovajsk padol okrem iného veliteľ práporu Cherson, jedna z 25 jednotiek dobrovoľníkov bojujúcich po boku armády.

Vojaci sa podľa komuniké snažia vypátrať a zničiť prieskumníkov protivníka v obci Rodakovo a podnikajú útok v smere Komisarivka-Alčevsk. Armádne pozície sú naopak pod paľbou nepriateľa v okolí obcí Stilo a Hrabove.

Podľa odhadu OSN si konflikt na východe Ukrajiny vyžiadal viac ako 2 100 ľudí a vyše 340-tisíc ľudí vyhnal z domovov. Kyjev v predchádzajúcich dňoch priznal stratu 722 vojakov od začiatku konfliktu, pričom ďalších 2 625 bolo zranených.

396 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina