USA majú na muške aj Islamský štát v Sýrii

Pred rokom hrozilo v Sýrii režimu Bašára Asada bombardovanie, keď pri chemickom útoku v Ghúte zmasakroval stovky ľudí.

27.08.2014 08:56
debata (26)

Západ sa však do boja nepustil a teraz sa môže stať Damask spojencom v konflikte s teroristami z Islamského štátu. Proti nim už Američania podnikajú letecké útoky v Iraku. Bez toho, aby radikálov zasiahli aj v Sýrii, to však podľa mnohých odborníkov nepôjde.

"Momentálne letecké útoky proti Islamskému štátu sú veľmi limitované,“ povedal pre Pravdu Edwin Bakker, riaditeľ Centra pre terorizmus a protiterorizmus na Leidenskej univerzite v Holandsku. "Len ťažko sa dajú pokladať za vážnu snahu zastaviť a potlačiť sunitských radikálov,“ myslí si Bakker. Situáciu do istej miery mení brutálna vražda amerického novinára Jamesa Foleyho. Žurnalistovi odsekli hlavu. Video z toho zverejnil Islamský štát. Hrozný čin sa však podľa všetkého udial v Sýrii, nie v Iraku. Tam sa pritom doteraz sústredila väčšia pozornosť sveta v súvislosti s postupom radikálov.

Podľa agentúry AP nad Sýriou už krúžia bezpilotné lietadlá. Damask varoval, že akýkoľvek úder na území krajiny bez jeho súhlasu bude považovať za vyhlásenie vojny. Na druhej strane však hovorí o tom, že v boji s Islamským štátom chce spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.

Odborník na terorizmus Max Abrahms pre názorovú stránku denníka New York Times napísal, že USA by mali bojovať s Islamským štátom po boku Asadovho režimu. "Sú to dve zlá. Ale len jeden z týchto zlých hráčov môže zasiahnuť Ameriku,“ tvrdí odborník zo Severovýchodnej univerzity v Bostone a varuje pred plánmi teroristov.

Islamský štát však do veľkej miery vyrástol do súčasných obludných rozmerov z občianskej vojny v Sýrii. Čo začalo pokojnými protestmi proti režimu Asada, prešlo po krvavom zásahu režimu proti rebelom do brutálnej občianskej vojny. OSN odhaduje, že od marca 2011 do apríla 2014 zahynulo v krajine viac ako 191-tisíc ľudí. Na strane rebelantov postupne získali prevahu najradikálnejšie skupiny. Aj preto, že Asad sa viac sústredil na potlačenie umiernenejších povstalcov.

"Je to stratégia, ako eliminovať Slobodnú sýrsku armádu. V Sýrii tak budú dvaja hlavní hráči proti sebe: Asad a Islamský štát,“ potvrdil pre Wall Street Journal Izát Šahbandár, bývalý iracký poslanec a sprostredkovateľ kontaktov medzi Bagdadom a Damaskom.

"Historicky mal Asad komplexné vzťahy s džihádistickými sunitskými skupinami, vrátane tých, z ktorých Islamský štát pozostáva. V istom čase ich aj podporoval,“ pripomenul pre spravodajskú stránku Bussines Insider odborník na radikálne moslimské skupiny Phillip Smyth z Marylandskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Islamský štát