V anglickom Rotherhame sexuálne zneužívali 1 400 detí

Britskú pakistanskú komunitu pohoršili správy, že miestne úrady v severoanglickom meste Rotherham nekonali v prípadoch sexuálneho zneužívania detí pre obavy, že by ich označili za rasistické.

27.08.2014 10:05 , aktualizované: 19:36
debata (1)

Nedávno zverejnená správa sociálnej poradkyne Alexis Jayovej hovorí, že v rokoch 1997 až 2013 bolo v tomto meste sexuálne zneužitých až 1400 detí, pričom páchatelia boli väčšinou pakistanského pôvodu.

Zakladateľ miestnej Moslimskej mládežníckej skupiny Muhbeen Hussain pre denník Daily Mirror v stredu povedal, že tamojších moslimov pobúrilo, že kompetentné úrady sa nesnažili o dosiahnutie spravodlivosti.

„Rasová, náboženská či politická korektnosť nesmie nikdy byť dôvodom na zakrývanie takýchto hrozných zločinov,“ vyhlásil Hussain. Podobne sa vyjadril aj Javed Chan, šéf charitatívnej organizácie Barnardo, ktorá pracuje s ohrozenými deťmi.

„Nikto by sa nemal báť konať pre obavy, že ho označia za rasistu alebo za politicky nekorektného,“ zdôraznil. Britská Labouristická strana už vyzvala na odstúpenie mestského policajného šéfa, ktorý je z jej radov. Starosta Rotherhamu už rezignoval na svoju funkciu.

Jayová v správe píše, že deti, niektoré vo veku len 11 rokov, pohlavne zneužívali, unášali, týrali i predávali. Konštatovala, že nevyšetrenie zneužívania je „kolektívnou vinou miestnych politikov a policajného zboru“. Autorka sa domnieva, že podobné prípady a neochota miestnych úradov konať sa nájdu aj v iných britských mestách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pedofília #sexuálne zneužívanie detí