Fínsko a Švédsko posilnia spoluprácu s NATO

Fínsko a Švédsko budú viac spolupracovať so Severoatlantickou alianciou (NATO). Umožní im to dohoda, ktorá v naliehavých situáciách povolí nasadenie vojakov NATO v týchto severských krajinách. Uviedla to agentúra AP, ktorá pripomenula, že Fínsko má spoločnú hranicu s Ruskom dlhú 1 300 kilometrov.

27.08.2014 14:29
debata (7)

Podľa fínskej vlády sa dohoda vzťahuje na situácie, ktoré zahŕňajú „prírodné katastrofy alebo ohrozenia bezpečnosti krajiny“. Dokument tiež umožní organizovať spoločné vojenské cvičenia.

Fínsky minister zahraničia Erkki Tuomioja však zdôraznil, že to neznamená, že by sa Fínsko, ktorého armáda už teraz úzko koordinuje svoju činnosť s NATO v medzinárodných operáciách, rozhodlo vstúpiť do aliancie.

Prieskumy verejnej mienky vo Fínsku aj susednom Švédsku ukazujú, že väčšina občanov týchto krajín je proti členstvu v NATO, upozorňuje AP.

Fínsko, ktoré má zo štátov EÚ najdlhšiu hranicu s Ruskom a počas druhej svetovej vojny zviedlo s Rusmi dva ozbrojené konflikty, sa následne muselo vzdať približne desiatich percent svojho územia.

Výzvy na posilnenie obrany krajiny zosilneli v posledných mesiacoch v súvislosti s rastom napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Veliteľ fínskych ozbrojených síl Jarmo Lindberg tento mesiac varoval, že Európa musí byť pripravená na náhle zhoršenie bezpečnostnej situácie na svojich východných hraniciach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko