Cieľom Turecka je EÚ, tvrdí nový premiér Davutoglu

Budúci turecký premiér Ahmet Davutoglu označil členstvo krajiny v Európskej únii naďalej za strategický cieľ, o ktorý sa bude jeho vláda tvrdo usilovať.

27.08.2014 15:42
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Ahmet Davutoglu.
debata (7)

Podľa agentúry Reuters to Davutoglu vyhlásil na zjazde vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), tá ho zvolila do svojho čela. Davutoglu nahradil Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý bol pred viac ako dvoma týždňami zvolený v priamych voľbách za prezidenta.

Erdogan zloží vo štvrtok prezidentskú prísahu a oznámil, že Davutoglua následne poverí zostavením novej vlády. Jej zloženie oznámia v piatok.

Davutoglu, ktorý bol doteraz šéfom tureckej diplomacie, pri predkladaní svojich plánov v stredu tiež zdôraznil, že krajina bude pokračovať v „multilaterálnej diplomacii“. Dodal, že Turecko potrebuje novú ústavu liberálneho charakteru.

Davutogluova voľba je fakticky len formalitou. Za svojho nástupcu si ho vybral sám Erdogan, ktorý pred necelým týždňom vyhlásil, že nová vláda bude mať ako prioritu aj úspešné zavŕšenie mierového procesu s menšinovými Kurdmi.

Úlohou budúceho kabinetu bude tiež dokončenie boja proti časti tureckej justície, polície a ďalších častí štátnej správy, ktoré sa podľa neho usilovali o jeho zvrhnutie po vypuknutí korupčnej aféry, tá otriasla doterajšou vládou. Odvtedy podnikol kabinet v správe rozsiahle čistky.

Erdogan vyhral prezidentské voľby už v prvom kole s takmer 52 percentami hlasov. Podľa pozorovateľov sa už predtým zasadil o posilnenie právomocí hlavy štátu, aby následne mohol aktívnejšie zasahovať do výkonnej moci.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan